Godišnjica streljanja Slovaka u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Polaganjem venaca kraj spomenika 44 slovačka vojnika, pripadnika 71. austrougarskog pešadijskog puka, u Kragujevcu je obeleženo 97 godina otkada su vojnici iz Slovačke životima platili pobunu i neposlušnost austrougarskoj monarhiji. 

Vence su položili ambasador Republike Slovačke Jan Varšo, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, SUBNOR – a, nevladinih organizacija i građani.

Zahvaljujući se svima koji su svojim prisustvom izrazili poštovanje stradalim vojnicima, ambasador Jan Varšo je u svom obraćanju rekao da prošlost ne možemo da promenimo ali da ne možemo ni da zaboravimo takvu tragediju. Poručujem, kazao je Varšo, da svi zajedno treba da se borimo za očuvanje mira, da naši narodi žive bolje, da na diplomatskom i državnom nivou učinimo sve da se ovako nešto više nikada ne ponovi. Srbija i Slovačka uvek su imale dobre prijateljske odnose, bez ikakvih konflikata, uvek smo lepo sarađivali. Slovačka podržava Srbiju na evropskom putu.

Varšo je iskoristio priliku da se još jednom zahvali građanima Kragujevca i predstavnicima lokalne samouprave što tako brižno čuvaju uspomenu na stradale slovačke vojnike.

Ambasador Slovačke Jan Varšo položio je zatim i cveće kraj humke streljanih đaka i profesora u Spomen parku Šumarice.

Nakon odavanja pošte streljanim Slovacima, djacima i profesorima Gimnazije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić organizovao je prijem za goste. Zajednički je stav da do sada nisu na pravi način iskorišćeni dobri bratski odnosi koje imaju Srbija i Slovačka. Razgovarali smo o tome kako bi mogli te odnose da unapredimo i pretvorimo u nešto što će biti na obostranu korist – rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Nikolić. Bilo je reči o tome kako da ekonomski i finansijski jedne druge podržimo, kako da približimo srpsku privredu Slovačkoj i slovačku privredu Srbiji. Mislim da ćemo uspeti u svemu tome zato što je ambasador, iako na kraju svog diplomatskog mandata, prihvatio da bude naš ambasador u Slovačkoj, da prezentuje sve ono što Kragujevac može da ponudi tamošnjim privednicima.

Konkretnim rezultatima na polju ekonomske saradnje, istakao je ambasador Varšo, može da doprinese samo dobra komunikacija i zato očekujem od svih gradova i opština u Srbiji da nam ponude konkretne programe i projekte koje će ambasada proslediti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu