Javni čas o bezbednosti mladih u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U okviru kampanje ''Biram život'', koju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja u cilju veće bezbednosti mladih u saobraćaju, u sali Skupštine grada danas je održan javni čas o bezbednosti mladih.

Tema javnog časa bile su saobraćajne nezgode sa učešćem mladih, statistika i uzroci saobraćajnih nezgoda a učesnici su mladima preneli i svoja lična iskustva i savete za odgovorno ponašanje u saobraćaju.

Duško Pešić načelnik odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja  rekao je da se broj saobraćajnih nesreća sa učešćem mladih smanjuje i to potkrepio podatakom da je 2001.godine 290 mladih u Srbiji poginulo u saobraćajnim nesrećama od 1285 ukupno poginulih. Taj broj u 2014.godini, rekao je Pešić, je daleko manji-133 mlada učesnika poginula u saobraćajnim nesrećama.

''Postoji napredak jer je za oko 60% smanjen broj poginulih mladih učesnika u saobraćajnim nezgodama. Mi se svakako nećemo na ovome zadržati jer nam je ideja da taj broj bude znatno niži i ove aktivnosti koje realizujemo su usmerene u tom pravcu'', rekao je Pešić. Kao najčešće uzroke saobraćanijih nezgoda u kojima učestvuju mladi su neprilagođena brzina i alkohol, i oko 40 % saobraćajnih nesreća mladih je zbog sletanja sa puta, odnosno gubitka kontrole nad vozilom.

Na javnom času u Kragujevcu govorila je i Brankica Sebastjanović, glumica i ambasador kampanje ''Biram život''. Ona je istakla da je ova kampanja pravi potez jer su angažovani mladi ljudi da upravo mladima govore o ovoj temi. ''Trudićemo se da dopremo do mladih na ovaj način a ja ću se na svoj način, kao ambasador kampanje, truditi da dam doprinos ovoj kampanji'', rekla je Brankica Sebastijanović.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu