Kragujevac očekuju kapitalne investicije - iKragujevac


Vesti

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture učiniće sve da se u Gradu Kragujevcu ožive kapitalni projekti budući da trenutno nema nijednog aktivnog projekta, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka prof. dr Zorana Mihajlović.

„Kapitalni projekti i investicije pokreću privredu jednog grada i oni su neophodni Kragujevcu“, rekla je Mihajlović nakon susreta sa Radomirom Nikolićem, gradonačelnikom Kragujevca na redovnom prijemu opština u Vladi Srbije.

Ona je sa Nikolićem razgovarala o nasleđenim problemima ovog grada, pre svega o velikim dugovima, nedostatku kapitalnih investicija i načinu kako da se one pokrenu.

Nikolić je rekao da je najveći problem grada finansijska situacija sa kojom se bore uštedama i domaćinskim odnosom prema budžetu.
On je istakao da grad Kragujevac ima potrebu da izgradi dve obilaznice – Južnu i Severnu, budući da se saobraćaj trenutno odvija kroz centar grada što stvara gužve.

Takođe, Kragujevcu je što pre potrebna i izgradnja brze saobraćajnice Kragujevac – Kraljevo koja bi ovaj grad spojila sa aerodromom u Lađevcima što će, kako je rekao Nikolić, „otvoriti put Zapadnoj Srbiji“.

U saradnji sa Železnicama Srbije, uskoro će se pokrenuti i projekat obnove pruge Lapovo-Kraljevo, dogovoreno je na sastanku.
Nikolić je zatražio i pomoć Vlade za finansiranje otpuštanja viška zaposlenih u javnoj upravi grada, za koju je, kako je procenjeno potrebno oko 10 miliona evra budući da, prema planu, grad Kragujevac mora da smanji broj zaposlenih za 1.500 do 2.000 ljudi.

Na sastanku je bilo reči i o funkcionisanju objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, za koji su predstavnici Direkcije za urbanizam Grada Kragujevca izvestili da uprava dobro funkcioniše te da je Kragujevac spreman da od početka sledeće godine ovaj dokument izdaje i elektronski.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu