KG: Oko 4.000 mladih manje nego 2002. godine - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu danas ima za oko 4.000 manje mladih između 15. i 30. godine života, u odnosu na popis iz 2002. godine, kada je na području tog grada živelo njih oko 38.000, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih Obrad Turković.

Turković je, na javnoj tribini za mlade u okviru izrade Lokalnog akcionog plana (LAP) 2015-2020. godina rekao da je cilj, da se izradom tog plana i sistemskim rešavanjem pitanja mladih, ta slika izmeni.

"Najveći problem mladih su trenutno nezaposlenost, socijalna i zdravstvena zaštita, mogućnost da putuju. Veliki odziv mladih na današnjoj tribini pokazuje da su oni i brojne organizacije spremni da sistemski pristupe rešavanju problema, uz podršlu lokalne samouprave", rekao je Turković.

Podsetivši da je Kragujevac izradu Lokalnog akcionog plana za mlade počeo u januaru, Turković je rekao da bi taj strateški dokument do juna trebalo da bude završen, a u septembru i usvojen.

"Lokalni akcioni plan je bitan iz nekoliko razloga i osnov je za povezivanje za sve projekte koji će se u narednom periodu pisati bez obzira na to ko su finansijeri, lokalna samuprava, republičke institucije ili fondovi EU", rekao je Turković.

Tribinu za mlade u okviru izrade LAP organizovali su Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i gradska uprava.

O ulozi i položaju u društvu mladih, o njihovim problemima govorili su i član gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damnjanović, predstavnici Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, udruženja "Interaktiv" i kragujevačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja.

Izvor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu