Poljoprivrednici ne mogu do njiva - iKragujevac


Vesti

Meštani sela Gornja Batočina kod Kragujevca imaju višegodišnji problem sa prelazom preko reke Lepenice. 

Oni nisu u mogućnosti da dođu do svojih njiva i obave sve poljoprivredne radove na usevima. Ove godine nisu dobili dozvolu da nasipanjem kamenog materijala naprave bezbedan prelaz pa sada zaobilaze nekoliko kilometara ne bi li došli do svojih njiva.

Poljoprivrednici u Gornjoj Batočini kod Kragujevca nemaju mogućnosti da pređu reku Lepenicu i tako dođu do svojih njiva. Oko tridesetak hektara pod kukuruzom, pšenicom, detelinom i ječmom nalazi se sa druge strane reke pa poljoprivrednici, često zaobilaznim putem jedva uspevaju na vreme da obave sve radove na usevima.

"Preko reke imam šest i po hektara zemlje. Imamo nešto pod detelinom, a ostalo je kukuruz. Oko sat i po vremena izgubimo samo u putu, u jednom pravcu dok sve to zaobiđemo. Mora ujutru mnogo ranije da se krene da bi moglo nešto da se odradi. Najgore je sada za seno, kako je vreme treba da stigne da se odradi", rekao je poljoprivrednik Dragoje Jovanović.

Poljoprivrednik Zoran Simović naveo je da se tokom godine nekoliko puta nasipalo kamenim materijalom, tucanikom ili pločicama i onda se nivo reke smanjivao gde je prolazila poljoprivredna mehanizacija. "Međutim ove godine to nijednom nije odrađeno. Kada dođe vreme obrade i pripreme zemljišta, setva i na kraju ubiranje tih plodova, moramo sve okolo da idemo", rekao je on.

Zaobilazni put od tri kilometra je sada otvoren. Međutim meštanima ne odgovara jer nije dovoljno širok da prođu dve poljoprivredne mašine. Iz opštine Batočina kažu da više nemaju dozvolu od Srbijavode da nasipaju prelaz preko Lepenice, pa ne mogu ništa da urade za poljoprivrednike.

"Opština kaže da nema pare, svi svaljuju odgovornost jedan na drugog. Niko da nam izađe u susret da nam uradi taj prelaz. Ja radim tamo oko 15 hektara zemlje i sada je došlo do toga da nećemo moći ni da ovršemo kako treba", rekao je poljoprivrednik Dragan Milenković.

Njegov kolega Dragoslav Milošević od poljoprivrede živi jer nema od čega drugog. "Imam 28 godina staža, izgubio sam posao u firmi, nemam od čega da živim. Nemam uslova još za penziju, a i ta penzija biće bedna. Moram da se bavim poljoprivredom, a sada sam i u ovome onemogućen", rekao je on.

Mnogi meštani Gornje Batočine su oštetili svoje poljoprivredne mašine pokušavajući da pređu Lepenicu i skrate put. Zabrinuti su i kako će proći žetva useva s obzirom da su jedva na vreme završili i sa setvom. 

RTV


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu