Kragujevac danas obeležava gradske litije - iKragujevac


Vesti

Stara crkva u Kragujevcu danas, drugi dan Trojica, obeležava svoju slavu a današnji praznik je i litija grada Kragujevca.

Tim povodom Njegovo Preosveštenstvo episkom Šumadijski gospodin Jovan služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi, uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije. Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Radomir Nikolić.

Stara crkva u Kragujevcu podignuta je 1818.godine i iako mala, bila je i ostala oslonac, mesto okupljanja i mesto donošenja važnih odluka. Knez Miloš kao ktitor ovog hrama nije žalio materijalna sredstva i angažovao je najbolje majstore za gradnju, dok je uređenje enterijera povereno italijanskim majstorima. Zadužbina kneza Miloša rekonstruisana je nekoliko puta, a 1829.godine prvi put su se oglasila i zvona sa ove crkve.

I danas, tradicionalno, u popodnevnim satima gradska litija proći će ulicama Kragujevca. Grаdskа litijа krenuće u 17 sati iz Stare crkve i proći ulicama 27. marta i Kralja Petra I do Krsta u Pešačkoj zoni, gde će Episkop šumadijski Jovan izgovoriti molitve za grad. Litija potom nastavlja pored Suda, ulicama Kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Ilije Kolovića, Vuka Karadžića i delom ulice Kneza Mihaila do Stare crkve. Po povratku u portu Stare crkve biće održan prigodan kulturno umetnički program.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu