KG: Prijem za uspešnog gimnazijalca - iKragujevac


Vesti

Janko Šušteršič, učenik četvrte godine Prve kragujevačke gimnazije, prirodno - matematičkog smera, specijalnog odeljenja je, kako kažu njegovi profesori i direktorka škole, na samom vrhu svih istorijskih zbivanja jedne od najstarijih gimnazija u Srbiji zbog ostvarenih uspeha i učešća na trima međunarodnim olimpijadama.

Pred Jankom su sada Olimpijada fizike koja se održava u Indiji u periodu od 4. do 12. jula i Olimpijada astronomije u Indoneziji od 26. jula do 4. avgusta, tim povodom Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti organizovao je prijem za Janka i njegove profesore fizike i astronomije. Prijemu je prisustvovala i direktorka Prve kragujevačke gimnazije, Slavica Marković koja nije skrivala ponos i spremnost da ovakvom učeniku omogući učešće na olimpijskim takmičenjima. Uz nesebičnu podršku profesora, škole i grada Kragujevca, Janko će biti deo olimpijske ekipe koja će predstavljati Srbiju.

I Prva kragujevačka gimnazija i grad Kragujevac imaju mnogo razloga da budu ponosni kao i Jankovi profesori. Pored teške finansijske situacije, naročito u prosveti, Grad će obezbediti sredstva da Janko ode na olimpijade. Kada su ovakve situacije u pitanju, svesni smo prioriteta, to su najtelentovaniji učenici koji postižu velike uspehe a od Jankovog ne postoji veći. Učenik četvrtog razreda gimnazije postavlja nove standarde u školi koja traje 180 godina, što je još jedan u nizu dokaza da su mladi naša budućnost i da je naša obaveza da učinimo sve da im omogućimo i motivišemo ih da, sa postignutim rezultatima koji prevazilaze sredinu, ostanu ovde i ostvare svoje planove - istakao je Kovačević.

Janko Šušteršič je na prijem došao sa profesorkom fizike Anom Žlibar i profesorom astronomije Draganom Karajovićem koji kažu da je samo učešće na olimpijadama veliki uspeh a poznajući svog učenika neće se iznenaditi ni medalji da je Janko donese školi i gradu.

Kvalifikacije traju tokom čitave godine, osvajajući poene na takmičenjima a pripreme za olimpijadu su svakodnevne, radim samostalno, sa profesorima i državnom komisijom koja nas je odabrala za međunanarodnu olimpijadu. Pripremamo se i za teorijske i za eksperimentalne zadatke za koje imamo podršku od profesora sa Fizičkog fakulteta iz Beograda. Trudim se da nastavim u istom smeru i ojačam svoje znanje za predstojeće međunarodne olimpijade - objasnio je Janko. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu