Prijem za najboljeg istoričara - iKragujevac


Vesti

U Svečanom salonu zgrade grada član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti Boris Kovačević i pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje i nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima Slađana Radisavljević, organizovali su juče prijem za Marka Kovačevića, učenika osmog razreda Osnovne škole “Svetozar Marković“, dobitnika prve nagrade na Republičkom takmičenju iz istorije.

Državno takmičenje iz istorije održano je u Krupnju u Osnovnoj školi “Borivoje Ž. Milojević“ učestvovalo je 450 učenika iz čitave Srbije a maksimalni broj poena i prvo mesto osvojio je Marko Kovačević, učenik osmog razreda kragujevačke osnovne škole.

Pripreme su dugotrajan proces, zahtevaju dosta zalagnja, rada i odricanja a sa njima sam krenuo početkom godine. Pored školskih udženika za takmičenje su mi bile potrebne i neke druge knjige, više autora. Koristio sam istorijske izvore, razne prepiske, pisma, dnevnike ličnosti koji su učestvovali u velikim događajima. U svakom slučaju trud se isplatio – rekao je Marko Kovačević, vukovac koji planira da upiše Prvu kragujevačku gimnaziju i u budućnosti posveti prirodnim naukama.

Ponosni Markov profesor kaže da se seća prvog časa kada je ušao u razred i njegovog interesovanja i ljubopitljivosti.

Uspeh učenika je uspeh nastavnika, a još je veći kada ga učenik prevaziđe. Pripreme teku od petog razreda, Markovo interesovanje je oduvek bilo veliko. Uskladili smo gradivo i njegova interesovanja, on to usavršava i to je rezultiralo najvećim uspesima i prošle i ove godine – rekao je Srđan Damnjanović, nastavnik istorije u Osnovnoj školi “Svetozar Marković“.

Marko je na takmičenjima učestvovao i prošle godine kada je takođe osvojio maksimalana broj poena i prvo mesto kao učenik sedmog razreda.

Uspesi učenika su i uspesi njihovih profesora, škola i naravno grada. Ono što je naš prioritet je da promenimo odnos prema najtalentovanijoj deci, pri tome mislim i na đake i na studente, uspešne sportiste i umetnike i da one, koji su perspektiva i biser ovog grada drugačijim pristupom i ophođenjem, motivišemo da, čak i sa rezultatima koje postižu a koji prevazilaze ovu sredinu, ostanu i nastave da grade svoj život ovde – istakao je Boris Kovačević, član Gradskog veća.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu