Sporazum o Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednici opština Aranđelovac, Knić, Rekovac i Topola potpisali su danas Sporazum o međuopštinskoj saradnji jedinica lokalnih samouprava na realizaciji projekta ''Regionalni centar za upravljanje otpadom''. Na taj način data je saglasnost Regionalnoj agenciji za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja da organizuje i kooridinira realizaciju projekta.

Konsultant u realizaciji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje je prema rečima državnog sekretara Stane Božović spremno da se maksimalno uključi i pomogne u izradi tehničke dokumentacije, izboru modela ali i eventualne pomoći u apliciranju kod IPA fondova, jer je reč o rešavanju strateškog pitanja za Srbiju.

"Na taj način poboljšaćemo kvalitet života za oko 250 000 stanovnika u ovom regionu. Zbog onih koji su se pre toga neodgovorno ophodili prema životnoj sredini, na nama je velika politička, ljudska i moralna odgovornost da našim potomcima ostavimo zdravu i čistu životnu sredinu. U tom poslu imaćete maksimalnu podršku Vlade Srbije i resornog ministarstva. Realizacijom projekta, postaćete lideri u regionu kada je u pitanju sistem upravljanja otpadom. Ukoliko procenat sakupljanja otpada bude 100 odsto, a odvajanje otpada u domaćinstvima omogući 25 posto reciklažnog otpada, to će regionu i gradu Kragujevcu omogućiti dodatne izvore prihoda i razvoj zelene ekonomije. Ministarstvo će pružiti stručnu pomoć i bićemo vaš servis da biste ostvarili planove i ciljeve. Švedska agencija za obnovu i razvoj obavezala se da uradi studiju opravdanosti i ona će pokazati koji je najbolji model kada je u pitanju cena, tehnologija, ali i koje su specifičnosti ovog područja", rekla je Stana Božović.

"Radi se o strateški veoma važnom projektu jer je zbrinjavanje otpada nešto što u Kragujevcu već dugi niz godina predstavlja veliki problem. Nerešeno pitanje uređenja pravi u ovom trenutku ozbiljan problem u daljem razvoju grada. Kragujevačka deponija je već dostigla zakonski maksimum u pogledu visine i ukoliko hitno ne reagujemo i ne krenemo da rešavamo pitanje upravljanja otpadom, bojim se da možemo ući u ozbiljan problem. Resorno ministarstvo nam je izašlo u susret, ponudili su nam ozbiljnu pomoć oko izrade studije za upravljanje otpadom. Kragujevac i četiri opštine okupile su se oko ove studije koja bi trebalo da pokaže kakav sistem treba da primenimo. Kragujevac je veoma zainteresovan da ovaj problem reši na moderan i savremen način, prateći svetske trendove tako što ćemo započeti ozbiljan proces podizanja svesti građana o ekologiji, o tome koliko je važno da iza sebe, za neke buduće generacije, ostavimo čist grad, Šumadiju i čistu Srbiju. Naravno, potrudićemo se da kroz taj sistem ostvarimo i određene benfite, određenu ekonomsku korist kroz reciklažu, prodaju sirovina i eventualnu proizvodnju toplotne ili električne energije. Ovo je samo prvi korak i voleo bih, da i ostali gradovi i opštine u okruženju pronađu svoj interes da se ovom projektu priključe. Jer, to je oblast koju bi trebalo da zadržimo u javnoj svojini, bilo kroz kredite ili predpristupne fondove EU", istakao je ovom prilikom gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu