KG: Sledeće nedelje odluka o izboru Gradskog revizora - iKragujevac


Vesti

U toku naredne nedelje Komisija za izbor kandidata za Gradskog Revizora doneće odluku o izboru Gradskog revizora koji će na dužnost stupiti 15. juna. Nakon sprovedenog javnog oglasa, na koji se prijavilo tri kandidata, biće izabran Gradski revizor koji će rukovoditi Službom interne revizije i finansijske kontrole.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za poslove Gradonačelnika i Gradskog veća Jelene Bojović reč je o novoj službi koja po odluci o Gradskim upravama treba da se formira najkasnije do kraja kalendarske godine. Posao Gradskog revizora i Službe koja će biti formirana je da obavlja revizuju načina rada koji predstavlja ocenu poslovanja i procesa uključujući i nefinansijske operacije u cilju ocene ekonomičnosti, efikasnosti i uspešnosti.
“Služba za internu revizuju i finansijsku kontrolu pružaće savetodavne usluge-savete, smernice, obuku, pomoć i sl. u cilju povećanja vrednosti i procesa upravljanja datom organizacijom, upravljanja rizicima i kontrole“, rekla je Jelena Bojović u izjavi za televizije Kragujevac i Kanal 9.
Ona je dodala i da se sve to odnosi na direktne i indirektne budžetske korisnike, javna preduzeća i pravna lica čiji je osnivač grad Kragujevac, zatim pravna lica nad kojima Grad ima direktnu ili indirektnu kontrolu nad više od 50% kapitala ili više od 50% glasova u upravnom odboru kao i kod drugih pravnih lica kod kojih javna sredstva čine više od 50% ukupnih prihoda. Dakle sama Gradska uprava, sva javna preduzeća i ustanove podležu pod nadležnost kontrole Službe interne revizije i finansijske kontrole, naglasila je Jelena Bojović, načelnik Gradske uprave za poslove Gradonačelnika i Gradskog veća i dodala da Gradski revizor i Služba kojom će rukovoditi, za svoj rad odgovara Gradonačelniku, Gradskom veću i Skupštini grada.
Inače konkurs za Gradskog revizora raspisan je 30.aprila a kandidati koji su se na konkurs prijavili, pored opštih uslovia zasnivanja radnog odnosa, morali su da ispune i posebne uslove - završen ekonomski fakultet, najmanje 7 godina radnog iskustva na poslovima revizije, interne kontrole, finansijske kontrole ili računovodstveno-finansijskim poslovima kao i položen ispit za rad u državnim organima i položen ispit za internog ovlašćenog revizora u javnom sektoru. S obzirom da se radi o novinama u radu uprava u oblasti finansija u čitavoj Srbiji taj ispit može da se položi u roku od godinu dana od dana stupanja na funkciju.
Sva tri kandidata koja su konkurisala ispunili su sve predviđene uslove a Komisija za izbor kandidata za Gradskog revizora sledeće nedelje doneće odluku o izboru Gradskog revizora. Na osnovu Odluke Komisije Gradskog revizora na period od 5 godina, počev od 15.juna 2015.godine, postaviće Gradsko veće.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu