Prvi Festival akvaristike i teraristike u Srbiji - iKragujevac


Vesti

U prostorijama kragujevačkog “Akvarijuma”, na Prirodno matematičkom fakultetu, 23. i 24. maja, biće održan prvi Festival akvaristike i teraristike. Organizatorii su Udruženje za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti “Ekomar”, “Akvarijum” PMF-a u Kragujevcu i internet portal “Akva-svet”.

Manifestacija se održava sa ciljem da na jednom mestu okupi što veći broj amaterskih i profesionalnih vlasnika akvarijuma i terarijuma, da bi se ova oblast približila što većem broju ljudi.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji ima akvarijum, koji je otvoren za posetioce. Na prostoru od oko 300 metara kvadratnih izloženo je više od 400 akvarijumsko-terarijumskih bokseva, čija ukupna zapremina iznosi preko 60.000 litara.U Akvarijumu možete videti živi svet kopnenih voda, kako naše zemlje i Balkanskog poluostrva, tako i tropskih i suptropskih područja (Afrike, Južne Amerike, Azije i Australije). Osim riba iz naših potoka, reka i jezera (pastrmke, mrene, štuke, smuđevi, šarani, somovi, kečige...), u Akvarijumu se mogu videti i egzotične tropske ribe (skalari, oskari, neonke, diskusi, trihogasteri, pirane...), kao i vodozemci (žabe i daždevnjaci), gmizavci (kornjače i zmije) i različite vrste beskičmenjaka (sunđeri, dupljari, planarije, gliste, pijavice, školjke, puževi, rakovi...).

Tokom dva festivalska dana biće organizovana predavanja istaknutih poznavalaca akvaristike, kao i edukativni programi za najmladje, jer je njihovo interesovanje obično veće od mogućnosti da se edukuju i spoznaju sve lepote koje akvaristika sa sobom nosi. Zato će se edukativnim programima, izložbom slika, i pomoću bogate kolekcije samog Akvarijuma nastojati na što boljem informisanju o raznovrsnost i lepoti vodenih ekostitema i prikazivanju akvaristike kao zanimljivog hobija. 

Program:
23. maj
12:00 – Otvaranje Festivala i izložbe slika
13:00 – Predavanje na temu “Aquascaping” (NenadDanković, “Akvarijum Art”, Beograd)
15:15 – Predavanje na temu “Morska i koralna akvaristika” (Igor Mirović, “Reef Room” Beograd)
17:30 – Predavanje na temu “Uloga i mogućnosti krio-prezervacije u akvaristici” (TijanaVeličković, “Akvarijum” PMF Kragujevac)

24. maj
12:00 – Radionica za decu do 6 godina “Moj prvi akvarijum”
15:00 – Radionica za decu stariju od 6 godina “Uređenje i dekoracija akvarijuma”
17:00 – Kviz znanja i nagradnaigra
19:00 – Zatvaranje Festivala
Ulaz na festival se naplaćuje 150 dinara, a karta važi za oba dana. Ulaz za decu do 10 godina je besplatan.  

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu