Grad Kragujevac: Sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema - iKragujevac


Vesti

U zgradi grada je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen pilot projekat “Sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema u Republici Srbiji“ koji se u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF- a i Centra za obrazovne politike realizuje u 10 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Na teritoriji grada Kragujevca u projekat su ukjlučene dve srednje škole, Politehnička škola i Trgovinsko-ugostiteljska škola “Toza Dragović“ . Projekat je podržan od strane lokalne samouprave.

Na konferenciji su govorili Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku, Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti, Radojko Damjanović, načelnik Školske uprave Kragujevac, Ljubica Bašić, direktorka TUŠ ‘’Toza Dragović’’, Siniša Kojić, direktor Politehničke škole, Katarina Stanić, predstavnik Centra za obrazovne politike. O aktualnom pitanju na konferenciji govorila je Ljiljna Stanković, direktorka Centra za razvoj usluga socijalne zaštite ‘’Kneginja Ljubica’’ a prisustvovali su i predstavnici Centra za socijalni rad ‘’Solidarnost’’, Instituta za javno zdravlje, Savetovališta za mlade Doma zdravlja, Zavoda za stomatologiju, Romskog centra i NVO Stablo.

Ovakvi projekti doprinose ne samo obrazovanju nego i unapređenju socijalnog, zdravstvenog položaja i obuhvtaju sve segmente za formiranje jednog kvalitetnog obrazovanog uspešnog mladog čoveka – rekla je doktorka Damnjanović, član Gradskog veća.

Za ovaj pilot projekat škole su izabrane na osnovu javnog konkursa koji je raspisan u 30 gradova za koje je identifikovano da postoji visok rizik od osipanja na osnovu analize dostupnih statističkih podataka. Na konferenciji je istaknuto da je najveća stopa osipanja iz obrazovnog procesa u seoskim sredinama i u srednjim stručnim školama. Pored opštih faktora koji utiču na osipanje iz obrazovnog sistema, koji su zajednički gotovo svim školama (siromaštvo, rana udaja devojčica, diskriminacija, vršnjačko nasilje, nasilje u porodici itd.), postoje i neki specifični za pojedine sredine (npr. nemogućnost transporta do škola za decu iz seoskih sredina). Škole u saradnji sa lokalnim samoupravama i nadležnim institucijama, pokušavaju da pronađu rešenja ali ta rešenja su od slučaja do slučaja i nisu sistemska.

Cilj projekta je rana identifikacija učenika koji su pod određenim rizikom osipanja, odnosno napuštanja obrazovnog sistema i pružanja adekvante podrške u skladu sa potrebama svakog učenika. Tendencija je da se sistem koji se kroz ovaj pilot projekat bude razvio usvoji u obrazovni sistem Republike Srbije. Dve srednje škole iz Kragujevca nisu slučajno uključene, već su tu zato što prepoznaju značaj i problem ranog napuštanja školstva, imaju motivisane ljude u svojim školama i stručni kadar koji već godinama unazad radi na tom problemu a mi smo tu da ih podržimo i povežemo u sistem sa resornim institucijama jer će tako učinak i rezultati biti veći – rekla je Katarina Stanić, predstavnik Centra za obrazovne politike.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu