Završena Letnja škola urbanizma u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je bio domaćin međunarodnog naučno-stručnog skupa 11. Letnje škole urbanizma, u okviru koje su stručnjaci iz urbanizma i prostornog planiranja razmatrali teme iz oblasti planskih osnova, urbane politike i konkretne primene zakona o planiranju i izgradnji i zakona o državnom premeru.

Ovogodišnja Međunarodna letnja škola urbanizma okupila je u Kragujevcu oko 300 stručnjake iz Srbije i zemalja u okruženju, poznate urbaniste, geodete, prostorne planere.

"Neimari, arhitekte, građevinari i urbanisti od pamtiveka ispisuju jednu posebnu istorijsku civilizaciju u prostoru da bi naša generacija, naše doba nastavilo taj neprekidni niz, urbanističkim promišljanima", kaže Nedeljko Tenjović, izaslanik predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolić.

"Da bi nadahnutost arhitekata, umeće neimara i kreacija urbanista, bile valjano ispraćene, svaka pravno uređena država mora taj civilizacijski tok da isprati zakonima i propisima. Bez valjane regulative", naglasio je Tenjović, "ozbiljno posvećene urbanističkim pitanjima i problemima, pitanjima katastra, država ne bi mogla da ostvari jedan od svojih osnovnih zadataka, da obezbedi uslove za život svojih građana i da vodi adekvatnu brigu o naseljima bilo da je reč o selu, gradu ili metropoli".

Razmenjena su iskustva urbanista iz razvijenih zemalja i domaćih stručnjaka, dragocena za našu zemlju koja primenjuje novi zakon o planiranju i izgradnji, koji između ostalog predviđa rok za izdavanje građevinske dozvole za 28 dana.

Kragujevac je među prvima počeo primenu propisa i uspešno ih sprovodi. Od 1. marta, od kada se
primenjuje novi Zakon, u Kragujevcu su podneta 33 zahteva za izdavanje građevinske dozvole. Do sada je rešeno 25, a i ostali će biti rešeni u roku.

"Investitori su zadovoljni promenama, smatraju da je malo službenika koji rade obiman posao i da se predugo čeka na dokumentaciju javnih preduzeća. Procedura bila brža ukoliko bi dokumentaciju pribavljali investitori," kaže Miroslav Brković, investitor iz Kragujevca.

"Novim propisima zadovoljni su i u lokalnoj samoupravi. Ukoliko investitor prikupi potrebnu dokumentaciju, rok od 28 dana za izdavanje građevinske dozvole je čak i komotan", ističe Veroljub Trifunović, član Gradskog Veća.

"Sporost javnih preduzeća u izdavanju dokumantacije biće ređena elektronskim povezivanjem uprave i javnih preduzeća, nosioca javnih ovlašćenja", naglašava Trifunović.

"Jedan od problema je nepostojanje planova detaljne regulacije, ali većina lokalnih samouprava
nema sredstava, i moraće da ih predvidi u budžetima za narednu godinu," dodaje Veroljub Trifunović.

Cilj novih propisa je da skrati rok za izdavanje građevinskih dozvola, što je odvano praksa u razvijenim zemljama. Problem, međutim nije dobiti građevinsku dozvolu za 28 dana na jednom šalteru, ističe, Dušan Minić, predsednik Udruženja urbanista Srbije.

On je dodao da je teško pribaviti obimnu dokumentaciju za šta treba obići mnogo šaltera, a novi propisi bi, kako kaže, trebalo da reše te probleme.

RTS
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu