KG: Traže 2 radnika, stiglo 300 prijava - iKragujevac


Vesti

Kandidata za dobijanje posla je minimum deset puta više od ponuđenih radnih mesta na regionalnom Sajmu zapošljavanja i obrazovanja u Kragujevcu.

Posao su prvog dana tražili, u najvećem broju, mladi do 30 godina, a znatno manje nezaposleni stariji od 50 godina, dok je u malom broju bilo i onih koji već negde rade, a žele da promene firmu.

Nezaposleni različitih nivoa obrazovanja kažu da su radnu biografiju (CV) praktično predali svim firmama koje učestvuju na sajmu, nadajući se da će ih bar neko pozvati na razgovor.

Iako se Sajam zapošljavanja i obrazovanja održava dva dana, pojedine firme iako traže mali broj radnika, dobile su za samo dva sata 200 do 300 radnih biografija.

"Odziv je dosta dobar i za dva sata smo dobili oko 200 prijava. Kandidati mogu da očekuju da će u narednih mesec dana biti kontaktirani i da će sa njima biti obavljeni intervjui", rekla je Jelena Singer direktor ljudskih resura u pekarskoj kompaniji "Don-Don".

Ona je navela da ta kompanija traži pekarske radnike u proizvodnji sa iskustvom, a s obzirom na to da je reč o deficitarnom zanimanju, dodala je, mogu biti primljeni i oni koji nemaju radno iskustvo.

Firma "Nikom" koja traži po jednog komercijalistu, prodavca vozila i radnika u finansijama dobila je najviše radnih biografija, oko 300, zatim oko 200 firma "Zastava Inpro" koja je iskazala potrebu za CNC operaterima, koliko i kompanija "Knjaz Miloš" koja traži komercijaliste.

Privatna pekarska firma "Saša" traži jednog vozača "B" kategorije, a za dva sata, dobila je stotinu radnih biografija.

Portparolka kragujevačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) Jelena Zornić je rekla da na Sajmu zapošljavanja učestvuje oko 40 poslodavaca koji planiraju da zaposle oko 250 radnika.

"Kao i poslednjih godina i sada se najviše traže mašinska i metalska zanimanja, od trećeg do sedmog stepena stručne spreme, a to su bravari, bravari-monteri, preseri, metalobrusači, ali i mašinski inženjeri i mašinski tehničari", rekla je Zornić.

Ona je dodala da su u ponudi i radna mesta za građevinsku struku, za zidare, tesare, keramičare, kao i slobodna radna mesta u oblasti marketinga, finansija, komercijale.

"Najveću ponudu slobodnih radnih mesta nude u preduzecima "Zastava tapacirnica" koja traži 20 šivača, zatim firma "Eurogaj" iz Knića koja traži 15 radnika, i firma "Bamiron KG" koja traži 40 radnika sa srednjom stručnom spremom", rekla je Zornić.

Nezaposleni su u prilici i da se na štandu NSZ raspitaju o aktuelnim javnim pozivima i konkursima, programima i merama NSZ za podsticanje zapošljavanja, a na raspolaganj im je i pomoć u pisanju radne biografije (CV).

Sajam zapošljavanja biće održan i danas na "Šumadija sajmu" od 11 do 14 časova. 

B92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu