Kragujevčani ne plaćaju porez - iKragujevac


Vesti

Više od polovine poreskih obveznika u Kragujevcu, oko 63.000, ne plaća porez na imovinu u zakonskom roku. 

"Oko 30.000 poreskih obveznika je izvršilo uplatu duga do dospeća akontacije za prvi kvartal u ovoj godini", rekla je portparol gradske uprave Sanja Stanojević i dodala da to ne znači da je oko 50% poreskih obveznika izvršilo uplatu akontacije za prvi kvartal, jer među njima ima i onih koji su izmirili deo duga za 2014. godinu.

Neplaćanje poreza na imovinu u zakonskom roku, obračunava kamata, koja trenutno iznosi 16,5% na godišnjem nivou.

"Na iznos utvrđene poreske obaveze koja nije plaćena u propisanom roku obračunava se i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne Banke Srbije, uvećane za 10 procentnih poena", rekla je Stanojević. Ona je istakla i da je u Kragujevcu od početka godine do danas porez na imovinu prijavilo 1.385 građana, što je znatno više nego u celoj prošloj godini. 

Objašnjavajući da je veći broj prijava poreza na imovinu rezultat kancelarijskih i terenskih kontrola zaposlenih u Poreskoj upravi, Stojanović je dodala i da su podaci o građanima koji nisu podneli prijavu, a poseduju imovinu, dobijeni i po službenoj dužnosti, odnosno iz ugovora o poklonu i kupoprodajnog ugovora, od suda i notara.

Kada se utvrdi da građanin nije prijavio porez, poreska obaveza se utvrđuje od momenta nastanka, odnosno, najviše pet godina unazad.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu