KG: Saradnja tehničkih škola iz Sokolnice i Kragujevca - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu kao gosti Prve tehničke škole u naredne dve nedelje, boravi 12 učenika i dva profesora iz Integrisane srednje škole iz Sokolnice kod Brna. Saradnja Južnomoravske regije Češke republike i Šumadijskog regiona počela je 2003. godine, a međunarodna razmena učenika dve škole intenzivna je već 11. godina. 

Član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti Boris Kovačević poželeo je gostima iz Češke dorodošlicu na prijemu koji je organizovan u zgradi Uprave grada i izrazio nadu da će iz Kragujevca poneti lepe uspomene zbog kojih će možda ponovo doći u naš grad. «Ovo je primer jedne pozitivne prakse prilikom koje u razmeni učenici iz Češke dolaze kod nas, i naša deca odlaze kod njih i gde mladići i devojke srednjoškolskog uzrasta upoznaju druge kulture i stiču znanja i uspomene koje će svako od njih nositi kroz celi život», ističe Boris Kovačević.


Tokom dugogodišnje saradnje dve škole su zajedno radile na projektu «Energija bez granica» i Prva tehnička škola u Kragujevcu tom prilikom dobila je jedinstveni energetski kabinet, a projekat «Studije bez granica» omogućio je učenicima dve zemlje školovanje u inostranstvu.
Integrisana srednja škola iz Sokolnice sarađuje sa više škola u Evropi ali kako je rekao Zdenek Hradil, profesor stručnih predmeta, «kao poseban značaj saradnje sa kragujevačkom školom izdvaja interesovanje čeških đaka da posete Srbiju, koje je poslednjih nekoliko godina sve veće».
Inače, svake godine 12 đaka iz Kragujevca odlaze u Češku, a zatim i 12 čeških djaka dolaze u Srbiju. Grupa koja je ove godine došla, sa učenicima iz Prve tehničke škole imaće zajednički rad iz oblasti energetike, elektrotehmike i kablovske tehnologije, dok će u rekrativnom, kulturnom i turističkom delu posete obići znamenitosti Kragujevca, Topole i Beograda i obići pored ostalog FIAT i Energetiku.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu