Delegacija Šumadije i Pomoravlja u poseti Briselu - iKragujevac


Vesti

Delegacija Šumadije i Pomoravlja koju su činili Minja Obradović, član Gradskog veća grada Kragujevca za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju, Vladimir Obradović saradnik Direkcije za urbanizam u Paraćinu, Radiša Milošević predsednik opštine Batočina, Miladin Jakovljević zamenik predsednika opštine Aranđelovac i predstavnici Regionalne Agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, koje je predvodio direktor Nenad Popović, boravili su u Briselu gde su pored zvaničnih sastanaka učestvovali i na manifestaciji ''Open Doors''.

Članovi naše delegacije u predstavništvu regiona Emilia Romanja sa direktorkom kancelarije Lorenzom Badielo i njenim saradnicima razgovarali su o institucionalnoj saradnji dve teritorije, bilateralnoj saradnji opštine, projektnoj saradnji, unapređenju kapaciteta lokalnih samouprava i regionalne agencije u oblasti politika i procedura Eu kao i Jadransko-Jonskom makro regionu i programu Adrion.

Predstavnici grada Kragujevca i opština Batočina, Paraćin i Aranđelovac predstavili su svoje potencijale i prioritetne pravce delovanja dok su predstavnici regiona Emilia Romanja istakli vodeću ulogu u administraciji EU programa Adrion i mogućnost saradnje sa Regionalnom Agencijom Šumadije i Pomoravlja i lokalnim samoupravama.

Na sastanku su postignuti okvirni dogovori i planirani naredni koraci u konkretizovanju saradnje u oblasti teritorijalnog povezivanja, programa i projekata a prvi korak biće rad na izradi Nacera sporazuma o saradnji.

Naša delegacija imala je i sastanak sa predstavnicima Evropske asocijacije razvojnih agencija-EURAD-a. U razgovoru sa delegacijom EURAD-a, koju je predvodio aktuelni direktor Kristijan Saublens sa saradnicima, bilo je reči o tome kako najefikasnije iskoristiti članstvo REDASP u asocijaciji EURADA u korist teritorije u oblastima informisanja, konkursa, projektne saradnje, povezivanja sa drugim regionima EU, zatim o ulozi REDASP-a u zagovaranju interesa lokalnih samouprava, pronalaženju projektnih partnera i identifikovanju mogućnosti za finansiranje projekata.

Na sasatnku se govorilo i o unapređenju kapaciteta teritorije za pristup EU a predstavnici EURADA će proslediti korisne informacije u vidu analiza, liste relevantnih projekata, najave predstojećih konferencija i seminara kao osnove za započinjanje zastupanja interesa teritorije. Direktor Regionalne agencije Nenad Popović predstavio je potencijale i priorite razvoja lokalnih samouprava koje su prisustvovale sastanku a predstavnici EURADA okvirne mogućnosti iskorišćenja članstva REDASP u asocijaciji u cilju unapređenja kapaciteta kako regionalne saradnje tako i lokalnih samouprava sa naše teritorije.

Na kraju posete Briselu naša delegacija učestvovala je i na tradicionalnoj manifestaciji ''Open Doors'' na kojoj su predstavljane teritorije, kulturno nasleđe i investicioni potencijali Šumadije i Pomoravlja sa akcentom na Kragujevac, Aranđelovac, Batočinu i Paraćin. Manifestaciji su ove godine prisustvovali predstavnici 46 regiona Evrope a ovo je bila prilika da se promovišu programi i inicijative EU, predstave prioriteti na štandovima Evropske komisije i evropskih institucija i uspostave neposredni kontakti sa predstavnicima regiona.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu