Letnja škola urbanizma i ove godine u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Kragujevac će od 14. do 16. maja biti domaćin Letnje škole urbanizma čiji su organizatori i pokrovitelji Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grad Kragujevac i Inženjerska komora Srbije.

Škola koja se organizuje 11-ti put, okupiće blizu 300 stručnjaka koji se bave planiranjem i uređenjem prostora Srbije.

"Ono što motiviše na ovakav vid samoobrazovanja jesu aktuelne teme. To je jedan od razloga opstanka škole, čiji se rad finansira isključivo od kotizacije učesnika. Ove godine procenili smo da je važno da govorimo o planskim osnovama u svetlu primene novog zakona, o urbanoj politici i konkretnoj primeni Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o državnom premeru i katastru", rekao je Veroljub Trifunović dekan Letnje škole.

"Letnja škola, koja se drugi put održava u Kragujevcu, promocija je naše profesije. To je ujedno i prilika da podstaknemo subjekte na državnom i lokalnom nivou da prihvate urbanizam kao suštinskog partnera. Veza između prostora i politike je istorijska jer se urbana politika ostvaruje preko planiranja", rekao je na konferenciji za medije Aleksandar Rudnik Milanović, direktor Direkcije za urbanizam.

''Evropska politika urbanog razvoja transporta i njen uticaj na ravnomerni razvoj Srbije'' tema je mog rada, kazao je Milanović. Naime, razvojna mapa regiona nastala je pre dolaska FIAT – a u Kragujevac i moj rad je usmeren na to da ukaže da Kragujevac mora da se istakne kao tačka privrednog razvoja Srbije i da država ne sme da propusti priliku da poveže koridore 10 i 11, odnosno auto put E 775, E 761 i E 763.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu