Obnovljen rad Srpskog geografskog društva u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Podružnica Srpskog geografskog društva u Kragujevcu obnovila je rad nakon gotovo 20 godina, održavanjem sednice u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije prošlog petka.

Kragujevačka podružnica je imala veoma značajan uticaj na razvoj i popularizaciju geografije i srodnih nauka na ovim prostorima.

Sednici je prisustvovao emeritus prof. dr. Stevan Stanković, predsednik Društva i članovi Srpskog geografskog društva iz Beograda.

Srpsko geografsko društvo, je prvo udruženje geografa na Balkanu, osnovano je 7. aprila 1910. godine u Beogradu, i njegov osnivač je velikan Srbije Jovan Cvijić.

Pravila i glavni zadaci Društva usvojeni su još prilikom osnivanja. Geografsko društvo se bavi ispitivanjima Balkanskog poluostrva. U svojim aktivnostima, od prvih dana postojanja, neguje terenskih rad. Do sada je realizovan veliki broj naučnih i stručnih ekskurzija po zemlji i inostranstvu. U saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, organizuje takmičenja iz geografije na gradskom, regionalnom i republičkom nivou.

Obnavljanje rada podružnice Geografskog društva predstavlja značajan korak u razvoju geografske nauke i nastave u Kragujevcu i Šumadijskom okrugu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu