Od 18. do 24. maja ''Nedelja zdravlja usta i zuba'' - iKragujevac


Vesti

U organizaciji Zavoda za stomatologiju Kragujevac i ove godine, 25-i put, od 18. do 24. maja biće organizovana ''Nedelja zdravlja usta i zuba''. Tim povodom danas je u Svečanom salonu zgrade grada održana konferencija za novinare na kojoj je direktor Zavoda za stomatologiju dr Ranko Golijanin istakao je da se ova zdravstvena ustanova punih 25 godina trudi da svake godine dobije bolji rezultat.

Cilj nam je da akcenat stavimo na preventivu i da uđemo u obdaništa, škole i da aktivno sa njima sarađujemo istakao je Golijanin i dodao da Zavod to radi čitave godine ali da se u ''Nedelji zdravlja usta i zuba'' sve aktivnosti intenziviraju. ''Važno je da tim našim malim pacijentima pomognemo, da ih naučimo da dobiju naviku pranja zuba i održavanja higijene da bi u kasnijim godinama imali dobre rezultate u oblasti oralnog zdravlja'', rekao je Goljanin.

On je dodao i da ovogodišnji slogan ''Osmehni se zdravo'' naglašava značaj dobrog oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh. S obzirom na činjenicu da oralno zdravlje ima veliki uticaj na opšte zdravlje, samopouzdanje cilj obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba je da ukaže na značaj oralnog zdravlja, uticati na poboljšanje zdravlja usta i zube dece i na stvaranje navike pravilnog održavanja higijene i primenu mera neophodnih za očuvanje oralnog zdravlja. Potrebno je, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare, da se podstaknu i donosioci odluka za podršku merama za unapređenje oralnog zdravlja stanovništva i mobilisati sve sektore društva na zajedničke akcije koje imaju za cilj promociju zdravlja.

Član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja dr Gordana Damnjanović rekla je da se grad Kragujevac pridružuje obeležavanju ove nedelje jer je prevencija najbolji, naisplativiji i najefikasniji metod očuvanja zdravlja usta i zuba. ''Lokalna samouprava jako puno čini upravo u oblasti preventivne zdravstvene zaštite tako da je kroz finansiranje neugovorenog kadra, koji je neophodan Zavodu za stomatologiju a koji se ne finansira iz republičkog budžeta, finansiranjem dva dodatana tima učinjeno jako puno što se tiče dostupnosti i kvaliteta stomatološke zdravstvene zaštite'', rekla je dr Damnjanović.

Na današnjoj konferenciji čulo se i da Zavod za stomatologiju planira da do kraja naredne godine odradi OT blok u kome se pružale stomatološke usluge i osobama sa posebnim potrebama iz čitavog regiona.

Pomoć u organizaciji i realizaciji i ovogodišnje ''Nedelje zdravlja usta i zuba'' Zavodu za stomatologiju pružiće grad Kragujevac, Institut za javno zdravlje Kragujevac, predškolske Ustanove ''Nada Naumović'' i ''Đurđevdan'', Dom zdravlja, Crveni krst, kompanija Colgate Plamolice Adria, Fakultet medicinskin nauka - odsek stomatologija, škola sa Domom učenika oštećenog sluha, osnovna škola Prota Stevan Popović Čumić.

Svima njima, koji su već tradicionalni partneri u organizaciji ove nedelje, direktor Zavoda za stomatologiju dr Ranko Golijanin uručio je danas zahvalnice. Centralna manifestacija ove godine biće održana 20.maja u Pešačkoj zoni.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu