Izložba 10+ - iKragujevac


Vesti

U Narodnom muzeju danas je u okviru obeležavanja Dana grada otvorena izložba radova studenata Odseka za primenjene i likovne umetnosti Filološko - umetničkog fakulteta u Kragujevcu pod nazivom FILUM 10+. 

 Na ceremoniji svečenog otvaranja kojoj su prisustvovali delegacije gradova pobratima i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem, premijerno je prikazan dokumentarni film „Knežev arsenal-od ratne do kreativne industrije“ koji su realizovali studenti FILUM-a uz podršku Radio televizije Kragujevac. Kroz fotografije i istorijske činjenice, film prati razvoj ovog  jedinstvenog vojno industrijskog i arhitektonskog kompleksa u Srbiji i Evropi od njegovog nastanka do danas. 


Pozdravljajući prisutne goste i umetnike, predsednik Skupštine grada Kragujevca Milan Urošević je rekao da lokalna samouprava ima jasno opredeljenje kada je u pitanju Knežev arsenal, mesto koje predstavlja najstariju očuvanu celinu urbanog i industrijskog pejzaža, jedinstvenu po pionirskom karakteru i poduhvatu ovog dela Evrope.

Razvoj industrijskog giganta i začetak transformacije iz vojne u kreativnu industriju, razlog je što je Knežev arsenal 2013. godine odabran za obeležavanje Dana evropske baštine u Srbiji. Urošević ističe da zato i ne čudi što je baš ova tema i bogato kulturno nasleđe u ovoj oblasti zaokupilo pažnju studenata FILUM-a. Prilikom svečanog otvaranja on je čestitao studentima i profesorima i izrazio zahvalnost što su nas izložbom podsećaju  na razvoj industrije i kulturnog nasleđa u Kragujevcu.   

Govoreći o izložbenoj postavci, docent dr Oliver Tomić, je rekao da među delima, slikama, grafikama, projektima nema nijednog profesorskog rada, jer su upravo studenti njihova nabolja dela sa potpisima profesora u indeksima. Karakteristika ove izložbe je i u tome što ovde nema ni potpisa studenata jer oni ovde ne nastupaju kao individualci i pojedinci. Izložba svedoči o dobrom školovanju, jer škola je važna i kako je rekao dr Tomić presudna institucija koja je, od nastanka moderne do početka 20. veka pomalo potisnuta, a Filološko umetnički fakultet u Kragujevcu sa svojim profesorskim kadrom odgaja naraštaje autentičnih stvaralaca. 

Izložba radova studenata sa katedri za unutrašnju arhitekturu, grafički dizajn i zidno slikarstvo FILUM-a u Kragujevcu u Narodnom muzeju, biće otvorena do 25. maja.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu