Obeležen Svetski dan astme - iKragujevac


Vesti

Ispred glavnog ulaza u Zgradu grada u organizaciji Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Kragujevac uz podršku lokalne samouprave obeležen je Svetski dan astme.

 Ove godine akcija je održana pod sloganima “Proverite svoju plućnu funkciju“ i “Da li pravilno koristite svoju “pumpicu“ a posvećena je značaju redovne i pravilne primene lekova. Prema najnovijim istraživanjima glavni razlog čestih pogoršanja i potrebe za bolničkim lečenjem je nepravilna tehnika primene lekova. Građani koji imaju ovu bolest mogli su da dođu i na licu mesta provere tehniku primene svojih lekova, da besplatno i bez uputa izabranog lekara provere plućnu funkciju kao i da razgovaraju sa lekarima o svojoj bolesti.

Grad Kragujevac već četvrtu godinu zaredom u saradnji sa Klinikom za pulmologiju obeležava Svetski dan astme koja ima za cilj ne samo podržavanje globalne svetske akcije već i da naši sugrađani imaju priliku da razgovaraju sa lekarima, dobiju savete o pravilnom korišćenju lekova i pumpica kako bi svoju bolest uspešno držali pod kontrolom – rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja. Pored medicinskih tehničara i lekara ovoj menifestaciji prisustvovala je direktorka Klinike za pulmologiju prof. dr Zorica Lazić.

Iskustva pulmologa pokazuju da pacijenti malo znaju o svojoj bolesti. Razlog njihove neinformisanosti je to što pacijanti dobijaju uputstva prilikom prvog pregleda ili za vreme akutnog pogoršanja, odnosno u situacijama kada nisu u stanju da prihvate informacije. Na mnoga pitanja o svojoj bolesti nemaju odgovora zato je neophodno sprovoditi kontinuiranu edukaciju – objasnila je prof. dr Lazić.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od astme trenutno boluje 300 miliona ljudi širom sveta. Bronhijalna astma je veoma česta hronična bolest od koje oboljevaju i deca i odrasli oba pola svih rasa i etničkih grupa. Glavni simptomi astme su nedostatak vazduha, osećaj teskobe, suv kašalj, nepredvidiva je i često nepravilno lečena. Dijagnoza se potvrđuje jednostavnim testom – spirometrijom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu