Uručene stipendije Fonda za mlade talente - iKragujevac


Vesti

U svečanoj sali Rektorata Univeziteta u Kragujevcu danas su uručeni ugovori stipendistima Fonda za mlade talente. 

Po Konkursu za stipendiranje do 800 najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija i do 400 studenata završnih godina master akademskih studija, sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2014/15. godinu, studentima sa Univerziteta u Kragujevcu dodeljeno je ukupno 78 stipendija. Ugovore su uručili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić – predsednik Fonda, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i rektor Univerziteta Slobodan Arsenijević.

Čestitajući studentima, ali i njihovim roditeljima i profesorima, Vanja Udovičić je istakao da Vlada Srbije podržava mlade talente i da će se potruditi ne samo da poveća iznos od 30 000 dinara nego i broj od 1200 studenata koje trenutno finansira. To je interes svih nas, kako bismo sprečili negativne pojave, kao što je odlazak mladih talenata iz grada ili iz države. Želja nam je, istakao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, da ne menjamo naše indekse za pasoše, da diplomu ne doživljavamo kao kartu u jednom pravcu za odlazak iz Srbije. Na vama je velika odgovornost, vi ste se dokazali i država je prepoznala vaš trud i znanje. Uz želju da stipendije iskoriste na najbolji mogući način, Udovičić je rekao, da je odlazak u inostranstvo na usavršavanje, idealna prilika da nauči nešto novo, ali je izrazio želju da se vrate i svoja iskustva podele sa svojim kolegama.

Apelu da ne napuštaju svoj grad i svoju zemlju pridružio se i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Vi ste najbolji među nama i jednog dana preuzećete odgovornost za život u Kragujevcu i razvoj Univeziteta. A, upravo je ta visokoškolska ustanova nešto što izdiže Kragujevac u odnosu na sve ostale lokalne samouprave u okruženju. Zahvaljujući Univerzitetu, Kragujevac je centar centalne Srbije. Vaš primer, rekao je gradonačelnik Nikolić, treba da slede i ostali, od vas mnogo očekujemo jer budućnost ovog grada i naše zemlje leži na vama.

Univezitet u Kragujevcu je još uvek u razvoju, na vama je da vredno učite i kada završite svoje školovanje ostanete u zemlji – istakao je rektor Univeziteta Slobodan Arsenijević. Ako se ukaže prilika da se stručno usavršavate van granica Srbije, doboro je da sve to vidite ali želim da se vratite i pomognete razvoju grada i ove regije.

Inače, od 2008. godine do danas, Fond za mlade talanete je nagradio i stipendirao više od 15 400 studenata i učenika srednjih škola i za te namene utrošio preko 4,2 milijarde dinara. Od tog broja pravo na stipendiju ostvarilo je 308 studenata sa Univeziteta u Kragujevcu, a nastavak studija u inostranstvu omogućen je za 75 studenata.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu