Udovičić: Ne menjajte indekse za pasoše - iKragujevac


Vesti

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uručio je danas u Kragujevcu ugovore o stipendiranju najboljim studentima i pozvao ih da indekse ne menjaju za pasoše.

Ugovore o stipendiranju dobilo je 78 studenata kragujevačkog univerziteta koji će mesečno dobijati 30.000 dinara u narednih godinu dana.

"Trudićemo se da povećamo iznose stipendija, kako bismo sprečili odlazak mladih", rekao je Udovičić i poručio dobitnicima stipendija da indekse ne menjaju za pasoše.

Naglašavajući da država želi da ulaže u znanje i usavršavanje mladih, ministar je najboljim studentima rekao da je odgovornost sada na njima i pozvao ih da svoje poruke prenose na mlađe kolege kojima treba da budu, kako je rekao, idoli i putokaz.

"Znam koliko je potrebno odricanja i žrtve da bi neko dostigao ciljeve koje je zacrtao", rekao je ministar i dodao da najboljim studentima u Srbiji želi lično da uruči stipendije, jer kao nekadašnji dobitnik sportske stipendije zna koliko je to bitno svakom studentu.

Uručivanju stipendija prisustvovao je i rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević koji je studente, takođe, pozvao da ne napuštaju Srbiju.

"Budite dobri u nauci, struci, pedagoškom radu, u svom okruženju i pomozite gradu i regionu", rekao je Arsenijević i naveo da mogu da se usavršavaju u inostranstvu, ali da treba da se vrate u svoju zemlju.

Najboljim studentima kragujevačkog univerziteta obratio se i gradonačelnik Radomir Nikolić koji im je poručio da budućnost tog grada zavisi od njih.

"Univerzitet je ustanova koja je Kragujevac izdigla u odnosu na druge i interes grada je da ga ne napuštate", rekao je Nikolić.

Studenti Miljana Matović i Miloš Simić u izjavi Tanjugu rekli su da su ugovori o stipendiranju veliko priznanje za uložen rad i motivacija, imajući u vidu da ih je država prepoznala.

Matovićeva, koja je na završnoj godini osnovnih studija Ekonomskog fakulteta i ima prosek 10 i Simić, takođe, sa istim prosekom na Prirodno matematičkom fakultetu gde je na master studijama Informatike, rekli su da im je zelja da ostanu u Srbiji, ali ukoliko mogu da u njoj rade i da se usavršavaju.

Ugovore o stipendiranju najboljim studentima dodeljuje Fond za mlade talente Srbije čiji je predsednik ministar Vanja Udovičić.

Od 2008. godine, kada je Fond osnovan, do danas je u Srbiji stipendije dobilo više od 15.000 učenika i studenata, među kojima 308 studenata Univerziteta u Kragujevcu.

tanjug.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu