Simfonijski orkestar Kragujevca premijerno za Dan grada - iKragujevac


Vesti

Simfonijski orkestar Kragujevca, iako još zvanično nije osnovan, prvi nastup imaće 6. maja, na Dan grada, kada će na bini pod otvorenim nebom, u Pešačkoj zoni, nastupiti oko 70 članova tog orkestra.

Profesor Filološko umetničkog fakulteta (FILUM) u Kragujevcu Vojislav Spasić Tanjugu je izjavio "da će program biti prihvatljiv za sve one koji se razumeju u muziku, kao i za one koji se ne razumeju".

"Nekima će ovo biti poznato iz crtanih filmova, drugima iz reklama. Trudili smo se da program prilagodimo svima, da bude što prijemčiviji, i da svi budu zadovoljni i srećni što ćemo konačno imati Simfonijski orkestar", rekao je Spasić.

Na koncertu, pod dirigentskom palicom Aleksandra Spasića i Marka Nešića biće izvedena, između ostalog, dela Bramsa i Štrausa a, kako je naveo Spasić, biće i pevačkog dela, jer će nastupiti i studenti solo pevanja i diplomirani solo pevači.

"Napravili smo jedan lep odabir. Koncert će trajati oko sat vremena i potrudićemo se da ne budemo dosadni, nego da fali još makar malo koncerta", rekao je Spasić.

Spasić, koji je i jedan od inicijatora osnivanja Simfonijskg orkestra, naglašava da su njegovi sadašnji članovi učenici, studenti i profesori, i ocenjuje da Kragujevac zaslužuje da ima takav orkestar. "Kragujevac ima tu snagu za pokretanje i realizovanje ovakve inicijative jer poseduje fenomalan kadar, i akademski i studentski i profesorski. Greota je da jedan univerzitetski grad, koji ima sjajnu tradiciju u svakom mogućem smislu, nema simfonijski orkestar i operu", ocenio je Spasić.

Pored Simfonijskog orkestra, u večernjem programu obeležavanja Dana grada, nastupiće i grupe "Arhangeli" i "Vrelo", kao i Danica Krstić, Slobodan Trkulja i drugi.

izvor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu