KG: Na ključeve od kuća čekali devet godina - iKragujevac


Vesti

Vlasnici 12 kuća iz tri kragujevačka naselja, oštećenih u klizištu marta 2006. godine, danas su, posle punih devet godina, dobili ključeve od novih stambenih objekata.

Reč je o porodicama iz naselja Trmbas, Beloševac i Gornja Sabanta, čiji su domovi u tadašnjim klizištima najviše oštećeni. Ključevi su uručeni za 12 porodica, a za još tri domaćinstva biće naknadno predati, čim te porodice budu rešile ostavinski postupak.

Među vlasnicima kojima imaju nov krov nad glavom je Anka Petrušić, koja je u izjavi novinarima rekla da je do sada živela u kući ispucalih zidova, koja se, kako je rekla, i nakrivila.
"Klizište je proradilo 24. marta 2006. godine i čekali smo devet godina na ključeve od kuća. Mnogo nam znače nove kuće, jer nismo imali gde, a živeli smo u ispucaloj kući", rekla je Petrušić.

On je dodala da, iako su nove kuće manje kvadrature od njihovih oštećenih, svi su zahvalni na novim stambenim objektima.

Ključeve od kuća uručiili su im pomoćnik gradonačelnika Kragujevca Miroslav Klačar i gradski sekretar za vanredne situacije Dragoš Radovanović.
"Ovim činom dugogodišnje iščekivanje naših sugrađana je okončano i mogu da se usele u svoje nove stanove", rekao je Klačar.

Svih 15 kuća izgrađeno je u naselju Denino Brdo, od kojih je sedam površine 37 kvadratnih metara, dok je osam površine 63 kvadrata.
"Izgradnja kuća koštala je oko 25 miliona dinara, ne računajući placeve koje je dala lokalna samouprava. Sredstva za izgradnju obezbedila je Republika Srbija, preko ministarstva građevine", rekao je Radovanović.

Kragujevac je jedan od 28 gradova u Srbiji, koji su 2006. godine proglašeni najugroženijim od klizišta, usled nevremena u martu te godine.

Izgradnja novih kuća trajala je dugo, zato što, kako je ranije izjavio Radovanović, grad u program sanacije ušao sa Republikom i prve tri godine čekalao se da resorno ministarstvo obezbedi sredstva.
Kada su sredstva obezbeđena, čekalo se na raspisivanje tendera i izbor najpovoljnijeg ponuđača, tako da je tek 2011. godine, pet godina po pojavi klizišta, za izvođača radova izabrana firma "Beogradnja" iz Blaca.

Ta firma dala je rok od 240 dana za završetak radova, ali ga nije ispoštovala i posle nekoliko produžavanja rokova, povukla se iz tog posla.

Zbog problema sa izvođačem radova, jula prošle godine za novog graditelja 15 kuća izabrana je firma "Grading" iz Paraćina koja je i privela kraju izgradnju tipskih stambenih jedinica, od kojih svaka ima i plac od 4,5 ara.

Od 15 porodica 14 njih je sve vreme živelo u kućama proglašenim neuslovnim za život, dok je za jednu grad tada odmah odredio privremeni smeštaj. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu