Gradonačelnik Nikolić: Dijalogom do boljeg položaja Roma - iKragujevac


Vesti

Predstavnike udruženja roma ''Rom'' i ''Stablo'' primili su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i pomoćnik gradonačelnika za upravljanje projektima i ostvarivanje, unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava Edis Durgutović. Na sastanku je bilo reči o teškoj materijalnoj situaciji sa kojom je suočena romska populacija, problemu legalizacije ali i proslavi predstojećeg praznika Đurđevdana.

"Ovo je prvi ovakav susret, ali to ne znači da nismo upoznati sa problemima Roma. Postigli smo dogovor o nekim projektima koji bi mogli da budu sporovedeni bez ikakvih problema. Međutim, kada su novčana sredstva u pitanju nismo došli do konkretnih dogovora i odlučili smo da nastavimo razgovore u toku naredne nedelje, kada ćemo ponovo imati sastanak. Ostalo je da vidimo kakva mogućnost postoji da grad finansira deo proslave. Drago mi je da su i oni shvatili da je grad u velikim finansijskim problemima i da za proslave ne očekuju ono što su do sada dobijali od gradske vlasti. Razgovarali smo o zapošljavanju, osnivanju socijalnih preduzeća i kluba za podršku deci za učenje, o tome kako da romsku decu obučemo i opremimo za pohađanje nastave. Mislim da ćemo tu naći zajednički jezik i grad je u tom smislu apsolutno spreman da izađe u susret", rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Lokalna samouprava, u ovom trenutku nije u mogućnosti da finanijski podrži proslavu predstojećeg praznika Đurđevdana, za koju su prethodnih godina romi od grada dobijali 5000 dinara po porodici.

Prema rečima Radomira Ristića iz udruženja ''Rom'' razgovor sa gradonačelnikom je bio vrlo konstruktivan, gradonačelnik je bio vrlo korektan, mi smo saznali iz prve ruke da stvarno nema novca za proslave. Postigli smo dogovor oko realizacije drugih projekata, u školstvu, zdravstvu, legalizaciji, otvaranju firmi gde bi Romi mogli da rade. Zadovoljni smo u nekom delu, a nadamo se da ćemo postići dogovor naredne nedelje u vezi ove jednokratne pomoći, zaključio je Ristić, pozivajući se na tradiciju proslave Đurđevdana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu