Održana sednica Skupštine grada - iKragujevac


Vesti

Danas je održana 30. redovna sednica skupštine grada Kragujevca.

Skupština grada usvojila je danas Odluku o dodeli zvanja Zaslužni građanin grada Kragujevca, posthumno, Dragiši Nedoviću samoukom pesniku, kompozitoru i muzičaru iz Kragujevca.

Usvojena je i Odluka o dodeli godišnje nagrade grada Kragujevca-Đurđevdanske nagrade za dela koja su postala dostupna javnosti u 2014.godini, i to - u oblasti novinarstva dobiće Nevenka Đelić urednik dopisništva RTS-a, u oblasti obrazovanja Škola za osnovno i srednje obrazovanje Vukašin Marković, u oblasti humanitarnog karaktera Ljubica Žikić predsednica Kola srpskih sestara u Kragujevca, u oblasti umetnosti Bratislav Milanović i u oblasti sporta ŽRK Radnički Kragujevac. Nagrade će biti uručene na svečanoj sednici Skupštine grada na Đurđevdan 6.maja.

Odbornici Skupštine grada Kragujevca, na današnjoj 30.redovnoj sednici, doneli su, sa 44 glasa za, Odluku o zaduživanju grada Kragujevca za finansiranje deficita tekuće likvidnosti. Obrazlažući predlog ove odluke, član Gradskog veća za finansije i imovinu Igor Mitrović rekao je da je da se u periodu od januara do aprila tekuće godine se intenzivno radilo na smanjenju zaostalih obaveza i iste su smanjene za oko 500 miliona dinara. ''Visoke, nasleđene obaveze su još veće nego što je prvobitno utvrđeno. Po završnom računu za 2014.godinu, nakon završenog popisu obaveza, ukupne obaveze po konsolidovanom završnom računu za grad Kragujevac biće veće od 4 milijarde dinara, ne uključujući obaveze za kredit za 1,2 milijarde dinara koje su reprogramirane u ovoj godini. Gradski budžet se izvršava u uslovima koje diktiraju konstantna sudska izvršenja i iznuđena rešenja. Kako bi se obezbedilo sigurnije finansijsko planiranje grad Kragujevac se odlučuje za finansiranje deficita tekuće likvidnosti u formi rivolving kredita što podrazumeva mogućnost korišćenja odobrenih sredstava prema sopstvenim planovima a u zakonskom roku izmirenje do isteka kalendarske godine. Na ovaj način će se povlačiti sredstva u periodu značajnije potrebe ali će se i brže vrćati sredstva u situacijama većeg priliva. Ministrastvo finansija odobrilo je mogućnost kratkoročnog zaduženja pa će grad Kragujevac, nakon skupštinske odluke, raspisati otvoreni postupak javne nabavke u okvirnom operativnom iznosu od 220 miliona dinara'', rekao je Mitrović.

Govoreći o ovoj Odluci gradonačelnik Radomir Nikolić istakao je da nažalost ima toliko dospelih obaveza i toliko toga dospeva u naredna dva meseca da to iz tekućih priliva nećemo uspeti da izmirimo i da pratimo trend subvencija prema javnim i javno komunalnim preduzećima i zaposlenima za izmirenje zarada. ''Prema našim procenama od septembra nastupa lakši period gde ćemo uspeti da povučena sredstva u naredna dva meseca vratimo. Tačno je da smo dobili transferna sredstva na kraju prošle godine u iznosu od 300 miliona dinara i ta sredstva su potpuno iskorišćena za vraćanje dospelih kreditnih obaveza'', rekao je gradonačelnik. Novi kredit, prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića, će u najvećoj meri biti iskorišćen za tekuće održavanje i popravke ulica i puteva, izmirenje obaveza prema ''Čistoći'' i obezbeđivanja javne higijene, obaveze koje grad ima u okviru izgradnje Centra izvrnosti. Najveći problem i dalje ostaju obazovanje i socijala, rekao je gradonačelnik Nikolić i dodao da nema prostora za velike investicije pogotovo one koje ne obezbeđuju da se ulaganja grada vraćaju. Novac možemo da ulažemo samo u ono što će nam obezbediti da nam se taj novac i vrati - otpremnine za zaposlene, led rasvetu, autobusku stanicu, rekao je Nikolić.

Gradski paralment je usvojio i PDR ''Dela gradskog centra, blok Stara toplana-potez na uglu ulica Nikole Pašića i Ljube Tadića'', godišnji izveštaj o radu Kancelarije zaštitnika građana za 2014.godinu kao i Odluku o organizaciji i funkcionisanju sistema zaštite i spasavanja i civilne zaštite na teritoriji grada Kragujevca. Odbornici su se saglasili i sa predlogom Odluke o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za Rome za period 2015-2018 godine. Ovaj dokument, kako je pojasnio pomoćnk gradonačelnika za upravljanje projektima i ostvarivanje, unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava Edis Durgutović, je način da se svi relevantni predstavnici civilnog društva, nevladinog sektora, organizacije i građani uključe u izradu ovog dokumenta i daju doprinos ovoj temi kako bi što bolje i kvalitenije došli do onoga što će poboljšati njihov status, uključivanje u sve sfere društvenog i političkog života. ''Grad Kragujevac ne želi više da Rome i predstavnike romske nacionalne zajednice isključivo posmatra kao socijalne slučajeve već želimo da kroz izradu ovog dokumenta učinimo što više na samom zapošljavanju, obrazovanju, problemima stanovanja pripadnika romske nacionalne manjine'', rekao je Durgutović.

Odbornici Mikica Stevanović iz ''Pokreta za naš grad'' i Slavica Miljković Petrović iz ZZŠ obavestili su predsednika Skupštine Milana Uroševića da će ubuduće nastupati kao samostalni odbornici.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu