Grad podržao 17 udruženja u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite - iKragujevac


Vesti

Nakon sprovedenog javnog poziva, odlučeno je da grad Kragujevac ove godine podrži programe 14 udruženja u oblasti socijalne zaštite u ukupnom iznosu od 6.730.500 dinara i 3 udruženja u oblasti zdravstvene zaštite u ukupnom iznosu od 730.000 dinara.

Najviše sredstava dodeljeno je Udruženju gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga (jedan milion dinara), Okružnoj organizaciji Saveza slepih Srbije 875.000 dinara i Udruženju distrofičara šumadijskog okruga 720.000 dinara.

Po 540.000 dinara dobiće Udruženje multiple skleroze Šumadije i Društvo za cerebralnu i dečju paralizu, a 530.000 dinara Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica poginulih porodica.

Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara “Kraguj” i “Šumadija” dobiće po 450.000 dinara, dok će Međuopštinska organizacija civilnih invalida rata moći da računa na 350.000, Udruženje studenata sa hendikepom na 250.000, a Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Kragujevca na 300.000 dinara.

Organizacija za zaštitu prava i podršku osobama sa invaliditetom “Iz kruga” biće sufinansirana sa 250.000 dinara, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom sa 275.500 i Udruženje građana “Ekspres” sa 200.000 dinara.

U oblasti zdravstvene zaštite, 400.000 dinara je dodeljeno Društvu za borbu protiv šećerne bolesti, 150.000 Udruženju dijaliziranih, transplantiranih bubrežnih invalida Šumadijskog okruga i 180.000 dinara Udruženju za pomoć osobama sa autizmom.

Svečanosti je prisustvovao i načelnik Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu politiku Nikola Ribarić, koji je sa Udruženjima razgovarao o predstojećoj izradi Strategije socijalne zaštite.

- Grad Kragujevac vodi računa o dodeljivanju sredstava onim udruženjima koja imaju dobre programe za narednu godinu a tiču se unapređenja kvaliteta života osetljivih kategorija građana, podsticanju društvene solidarnosti, zdravih stilova života, bavljenja socijalno humanitarnim radom, zdravstveno promotivnim i preventivnim aktivnostima. Mislim da je ovo pravi način pružanja podrške udruženjima, ne samo u finansijskom smislu već i integraciji, socijalnih i zdravstvenih kategorija osetljivih grupa stanovništva – rekla je Gordana Damnjanović, član Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu politiku.
Prema rečima doktorke Damnjanović, dodeljenja sredstva nepromenjena su u odnosu na prethodnu godinu i do kraja godine će u jednakim iznosima biti uplaćivana na račune udruženja. Što se tiče duga iz prethodne godine, sa udruženjima su napravljeni aneksi osnovnih ugovora, a zaostale tri rate su isplaćene.

Nataša Jevtović, predstavica Udruženja studenata sa hendikepom kaže da lokalna samouprava finansira redovne programske aktivnosti ovog udruženja već treću godinu zaredom.
- Ovogodišnja sredstva u iznosu od 250 hiljada dinara će biti utrošena za poboljšanje uslova studiranja na fakultetima, pokušaćemo i postavljanje rampe za invalidska kolica na nekom od fakulteta koji nema – rekla je Jevtović. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu