Traži se rešenje za Centar za strna žita - iKragujevac


Vesti

Predstavnici Centra za strna žita razgovaraće u ministarstvu prosvete i nauke o mogućnostima da se pronađe rešenje za opstanak ove najstarije naučno istraživačke ustanove iz oblasti poljoprivrede na Balkanu, osnovane 1898. godine.

Predsednica Samostalnog sindikata Centra za strna žita, Ljiljana Mijailović, je rekla agenciji Beta da je na sastanak u ministarstvu prosvete, u 11 časova, pozvana delegacija Centra u čijem će sastavu biti vršilac dužnosti direktora i predsednik Skupštine Centra, predsednik sindikata i rukovodilac naučnog odseka.

Zbog finansijskih problema i nerešenog statusa ustanove radnici Centra za strna žita su u štrajku od 30. marta.

Prema rečima Mijailovićeve račun Centra je u blokadi za oko 20 miliona dinara, a zaposlenima se duguje 19 zarada.

"Mi smo u stalnom kontaktu sa republičkom i lokalnom vlašću da pronađemo rešenje za Centar", rekla je Mijailovićeva.

Ona je istakla da je potrebno da se na prvom mestu saniraju neki dugovi, da se pokrene posao, a radnici počnu da primaju zarade.

U Centru radi 47 zaposlenih među kojima je 6 naučnih radnika koji se finansiraju po projektima iz republičke kase.

Zbog dugovanja za zarade naučnih radnika iz 2011. godine, kada se njihove plate nisu namirivale iz budžeta Republike i projekata, ova grupa radnika je sudskim putem zatražila isplatu dugovanja.

Za razliku od njih ostali radnici Centra nisu utuživali poslodavca za zaostala primanja.

"Po izvršnim presudama tih 6 zaposlenih naučnih radnika, u petak je bila zakazana licitacija za prodaju osnovnih sredstava Centra kod privatnog izvršitelja. Oni potražuju oko deset miliona dinara, a vrednost popisanih sredstava je procenjena na oko 6 miliona, što je i tri puta niže od realne cene", rekla je Mijailovićeva.

Prema njenim rečima licitacija je odložena do 27. aprila, čime je obezbeđeno dodatno vreme da se na drugi način pronađe rešenje za finansijske probleme.

beta.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu