Crna Gora rekla "NE" radnicima iz Srbije! - iKragujevac


Vesti

Oko 10.000 građana Srbije, pretežno mladih i nezaposlenih, koji su zarađivali tako što su radili sezonske poslove u Crnoj Gori, verovatno će ostati bez ovog izvora zarade.  

To je direktna posledica Zakona o strancima koji je na snagu stupio 1. aprila, a kojim je predviđeno da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao ako se na birou nalaze Crnogorci tog profila.

Ovim zakonom Crna Gora želi da doprinese većem zapošljavanju domaće radne snage, ali su poslodavci zatražili da se odloži primena člana koji se odnosi na pribavljanje potvrde od Zavoda, kao uslov angažovanja stranaca.

Oni su crnogorsku radnu snagu ocenili kao “nesposobnu i neradnu” i objasnili da zbog toga već 15 godina angažuju strance. U Ministarstvu rada kažu da ovakav zakon postoji i u Srbiji da bi zaštitio domaću radnu snagu.

Vukica Jelić, direktorka crnogorskog Zavoda za zapošljavanje, smatra da insistiranje jednog dela poslodavaca da se nastavi nekontroolisano zapošljavanje stranaca potvrđuje neophodnost primene ovog zakona.

Ako poslodavci već 15 i više godina angažuju strance, znači da nisu ni dali priliku domaćim radnicima. Zakon nije zabranio zapošljavanje stranaca, već je uredio da se poslovi prioritetno ponude crnogorskim radnicima. U slučajevima kada nema traženih profila omogućeno je zapošljavanje stranaca – objašnjuava Vukiica Jelić.

Najviše građana Srbije u Crnu Goru odlazi leti i obavljajau poslove konobara, sobarice, kuvara, ali i mnogo naših radnika tamo obavlja građevinske poslove.

Završio sam Ekonomski fakultet, ali kako ovde ne mogu da nađem normalan posao, svakog leta odlazim u Crnu Goru. Tamo radim dva posla i zaradim oko 1.200 evra mesečno. Trudim se da ne trošim mnogo dok sam tamo, jer od toga živim ostatak godine u Srbiji. Tako sam se i odškolovao. Ako bih ostao bez tog posla, bio bih u ozbiljnom problemu – priča Predrag Rajčević (28) iz Beograda za “24 sata”.

Pored turizma, građevinarstvo je oblast koja zapošljava najviše sezonskih radnika.

Građevinska firma “Zetagradnja” tokom sezone zaposli i po 200 stranaca, a iz te firme kažu da će zapošljavati domaću radnu snagu jedino ako budu morali.

Na Birou nema profila koji su nama potrebni, ali i da ima, mislim da stranci bolje rade od domaćih radnika – smatra Blagota Radović, vlasnik ove kompanije.

Izvor: Telegraf, 24 sata

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu