Gradonačelnik Nikolić: Nikada skromnije za Dan grada - iKragujevac


Vesti

Dan grada Kragujevca – Đurđevdan ove godine biće obeležen skromno, u skladu sa finansijskom situacijom u kojoj se nalazi gradski budžet, navodi se u saopštenju kabineta gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića. 

Kako piše u saopštenju, navodi u tekstu objavljeni u današnjem izdanju lista “Blic“ o bahaćenju na račun građana – zlonamerni su i neistiniti, čime namera pojedinih beogradskih tabloida da spreče finansijski oporavak grada Kragujevca postaje očigledna.

Ove godine, za razliku od prethodnih, umesto majskih svečanosti, proslava Đurđevdana – Dana grada biće organizovana samo u sredu 6. maja, u saradnji sa Filološko – umetničkim fakultetom. Ovogodišnji program će biti, kako se navodi, iznenađenje za Kragujevčane i pored dvostruko manjeg iznosa sredstava u odnosu na prethodnu godinu.

Poređenja radi, u izbornoj 2012. godini samo za trodnevnu manifestaciju “Đurđevdan je...“ potrošeno je 12.865.289 dinara za koncerte na kojima su nastupili Plavi orkestar, Bajaga i instruktori, Bora Dugić, Željko Samardžić, Neverne bebe, Crvena jabuka, Mega bend i Agata. U prilog tome i podatak da je 2013. godine samo za koncerte Zorana Kikija Lesandrića, Zvonka Bogdana, Oktave i Vlade Georgieva iz gradske kase izdvojeno 9.524.265 dinara.

Javna nabavka za ugostiteljske usluge, o kojoj piše tabloid Blic ne odnosi se na obeležavanje Dana grada već na godišnju nabavku vezanu za smeštaj i ishranu zvanica iz celog sveta sa kojima grad Kragujevac gradi poslovne odnose u nameri da privuče investitore i otvori nova radna mesta. Radi se o ambasadorima i predstavnicima velikih svetskih kompanija i nabavkama usluga koje će možda biti iskorišćene, a koje u skladu sa Zakonom moraju da budu sprovedene. Grad Kragujevac se u svemu tome ne izdvaja od ostalih gradova u Srbiji i Evropi, ali očigledna je namera da ovakvi postupci budu tumačeni na najgori mogući način- navodi se, pored ostalog, u saopštenju.

Ovo nije prvi put i takvi napadi na rad Gradske uprave su već postojali. Imaju očiglednu političku pozadinu, jer je nekome stalo do toga da grad Kragujevac ne uspe u svojim namerama da izađe iz krize i poboljša kvalitet života Kragujevčana. Mnogi koji iznose ovakve neistine, jasno je, imali su od toga, ali i od finansijskog javašluka ličnu korist. U tom cilju često se služe lažima i izvrtanjem činjenica bez upoređivanja sa nesavesnim radom prethodne vlasti Veroljuba Stevanovića- kaže saopštenje gradonačelnikovog kabineta. 

Gradska uprava grada Kragujevca je dugo ćutala ne obazirući se na provokacije ovakvog tipa. ali s obzirom na to da takvi tekstovi predstavljaju namerno uznemiravanje javnosti i budućih investitora, prekršena je ne samo novinarska etika, već se svesno usporava i razvoj grada.

Naše je da radimo, njihovo da pišu u skladu sa nalozima koje dobiju, a građani će o svemu tome suditi na izborima, ne na osnovu pisanja tablioda, već na osnovu rezultata- zaključak je ovog saopštenja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu