BNV: "Dobro je što je u Kragujevcu turski jezik izborni predmet" - iKragujevac


Vesti

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) izdalo je saopštenje u kome se kaže da bi uvođenje turskog jezika kao izbornog predmeta u školama bilo od interesa za sve građane u Sandžaku, i izrazilo zadovljstvo što se taj jezik već izučava u Kragujevcu.

"Izučavanje turskog jezika posebno je važno i sa ekonomskog aspekta, u jačanju privrednih veza između dve zemlje, obzirom da su sandžački Bošnjaci jedni od najuspešnijih privrednika u Turskoj, posebno u istanbulskoj i izmirskoj regiji", kaže se u saopštenju BNV, koje prenosi Tanjug.

BNV je izrazilo zadovoljstvo činjenicom “da se u školama u Kragujevcu izučava turski jezik u formi izbornog predmeta”.

Napominje se i da turski jezik širom sveta govori više od 220 miliona ljudi i da je po masovnosti to peti jezik u upotrebi na planeti, što je u januaru rekao i psiholog Prve kragujevačke gimnazije Ivan Nedeljković, koji je u saradnji sa turskim edukativnim centrom "Bejza", organizovao besplatan kurs turskog jezika u ovoj školi.

Iako ostaje dilema da li se turski jezik u Kragujevcu uči kao izborni predmet, što navodi BNV, ili u fakultativnoj formi kroz samoinicijativno pohađanje kursa, zainteresovani će moći osim sa jezikom, da se upoznaju i sa bogatom turskom kulturom i orjentalnom umetnošću.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu