Kragujevac: Školovanje roma prioritet lokalne samouprave - iKragujevac


Vesti

Povodom predstojećeg Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, u kragujevačkoj lokalnoj samoupravi rečeno je da se ozbiljno pristupa pitanju položaja Roma i drugih nacionalnih manjina, a u prpremi je izrada lokalnog akcionog plana za Rome.

Intenzivna saradnja sa romskim udruženjima i romskim organizacijama civilnog društva, kao i imenovanje pomoćnika gradonačelnika za upravljanje projektima i ostvarivanje, unapređenje i zaštita ljudskih i manjinskih prava, preduzeti su koraci u ostvarivanju ovih ciljeva.

Mobilni tim za inkluziju Roma obišao je šest romskih naselja gde je održano šest radionica o merama socijalne zaštite i napravljen je operativni plan, rekao je koordinator za romska pitanja Zoran Pavlović. Tokom ovog obilaska mobilni tim je od 76 identifikovane dece njih 59 upisao u obavezni predškolski program.

Prioriteti su zapošljavanje sedam mladih Roma koji imaju diplome i čekaju posao, ako i suzbijanje osipanja romske dece u obrazovnom sistemu.

Na teritoriji grada Kragujevca, prema zvaničnim podacima iz popisa 2011. godine, živi 1.482 Roma, što čini oko 0,83 odsto ukupnog stanovništva. Ali nezvanični podaci govore da Roma ima i mnogo više, oko 10.000, što je 5,57 odsto ukupnog stanovništva.

Ostvareno je 28 stipendija za srednjoškolce romske nacionalnosti i dve stipendije za studente. Uz afirmativne mere, od ukupno 58 stasale dece, u srednje škole upisano ih je 11.

Institut za javno zdravlje će u saradnji sa svojim partnerima, Domom zdravlja Kragujevac i partnerskim institucijama, organizovati preventivne zdravstvene preglede, 8. aprila, u kolektivnom smeštaju u Trmbasu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu