PAŽNJA! U Srbiji ima lažnih lekova ! - iKragujevac


Vesti

Agencija za lekove i medicinska sredstva upozorava da u Srbiji ima falsifikovanih lekova, a da su apoteke jedini legalni način snadbevanja. Na srpskom, zapadnoevropskom i američkom tržištu postoje falsifikati kao što su rekreativni lekovi za potenciju, mršavljenje, steroidi, ali i lekovi za lečenje kancera i HIV-a. 

Pavle Zelić, Koordinator Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i član Evropske komisije za falsifikate, izjavio je danas da u Srbiji ima falsifikovanih lekova i da su apoteke jedini legalni način snadbevanja u zemlji.

Statistika pokazuje da u zemljama u razvoju ima oko 100.000 smrtnih slučajeva godišnje, isključivo zbog uzimanja neefikasnih lažnih lekova.

Srbija predstavlja tranzitnu zonu sa istoka ka zapadu i određeni broj lekova završava i na domaćem tržištu, objašnjava Zelić, i dodaje da je nabavka lekova putem interneta, oglasa i pijaca zabranjena.

Edukacijom građana može da se smanji potražnja lekova mimo apoteka, jer takvi medikamenti mogu da sadrže toksične materije, ističe Zelić.

On je poručio građanima da sve lekove za koje sumnjaju da su falsifikovani prijave Ministarstvu zdravlja.

U proizvodnji lažnih lekova korisi se prah od cigle, mišomor, vosak za podove i boja za asfalt. Lažni lekovi su dvostruko jeftiniji, a zarada na njihovoj prodaji neuporedivo veća od bilo koje druge zarade, ističe Zelić, Koordinator Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu