Knić pod vodom: Ugroženo poljoprivredno zemljište - iKragujevac


Vesti

Zbog neuređenog korita reke Gruže, u dužini od pet kilometara, pod vodom je oko 350 hektara poljoprivrednog zemljišta na području desetak sela u opštini Knić.

Prema rečima meštana, njive su im pod vodom kad god se izlije reka Gruža, bilo usled kišnih padavina ili ispuštanja vode iz Gružanskog jezera.

Član Operativnog tima za vanredne situacije u opštini Knić Nebojša Arsenijević Tanjugu je rekao da je reč o problemu koji se ponavlja poslednjih deset godina, kao i da se poslednjih 15 dana na udaru poplavnog talasa našlo oko 350 hektara poljoprivrednih površina.

Naglašavajući da lokalna samouprava vodi računa o vodama drugog reda i odvodnim kanalima, Arsenijević je rekao da je Gruža u nadležnosti preduzeća "Srbija vode" koje treba da uredi još tih pet kilometara korita reke.

"Verovatno zbog ovih poplava, koje su zadesile celu Srbiju, gde su verovatno i velika sredstva potrebna, možda i hitnija u drugim područjima, razlog je što se još ne reaguje na ovom području", rekao je Arsenijević i dodao da je opština Knić podnela zahtev Vladi Srbije i preduzeću "Srbija vode" da taj problem reše.

Korite reke Gruže uređeno je sa više strana, ali zbog neuređenih još tih pet kilometara od ulivanja reke Minuše u Gružu kroz Guberevac do naseljenog mesta Vitkovac, veliku štetu imaju poljoprivrednici. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu