Država uplatila "Autosaobraćaju" 67 miliona dinara za otpremnine - iKragujevac


Vesti

Na račun "Autosaobraćaja" (AS), čiji su radnici poslednjih godina često štrajkovali i blokirali saobraćajnice, država je uplatila blizu 67 miliona dinara za isplatu otpremnina.

Direktor "Autosaobraćaja" Srećko Aleksić u izjavi Tanjugu je rekao da se od 153 zaposlenih za odlazak iz preduzeća izjasnio 151radnik i to za opciju 200 evra po godini staža.

Prema njegovim rečima, jedan radnik nije hteo da se prijavi za socijalni program, jer je, pre nego što je zaposlen u "Autosaobraćaju" uzeo otpremninu u drugoj firmi, a drugi je radnik obezbeđenja.

"Država je sredstva za otpremnine uplatila u petak 27. marta u ukupnom iznosu od blizu 67 miliona dinara", naveo je Aleksić.

On je pozvao radnike da dođu do firme i potpišu sporazum o naknadnom izmirivanju zaostalih dugovanja, kako bi im otpremnine bile uplaćene i dodao da je do danas to učinila polovina zaposlenih.

Prema njegovim rečima, zaostala dugovanja se odnose na plate koje im se duguju, doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, kao i na putne truškove.

Prema odluci Vlade Srbije preduzeće "Autosaobraćaj" je u grupi preduzeća za proglašenje stečaja. Imovina ovog preduzeća je pod hipotekom, nemaju nijedan autobus, a autobuske stanice su u zalogu Poreskoj upravi zbog neuplaćivanja poreza.

Zbog višegodišnjeg propadanja "Autosaobraćaja", a od prošle godine i zatvaranje glavne autobuske stanice, građani Kragujevca koji negde putuju, kao i građanih iz drugih krajeva koji se nađu u ovom gradu, čekaju autobuse u neadekvatnim uslovima.

Muke tih građana traju više od godinu dana, jer autobuse čekaju na improvizovanom stajalištu na otvorenom, po kiši, snegu i suncu, bez šaltera za informacije o polascima i bez mokrog čvora.

Član gradskog veća Kragujevca Zoran Jovanović u izjavi Tanjugu je rekao da lokalna samouprava, bez obzira što namerava da gradi novu autobusku stanicu, čeka imenovanje stečajnog upravnika u "Autosaobraćaju" kako bi sa njim razgovarala o mogućnostima privremenog rada glavne autobuske stanice.

"Lokalna samouprava voljna je da rukovodi glavnom autobuskom stanicom sve dok ne izgradimo novu, kako bismo omogućili da građani koji putuju za to imaju adekvatne uslove", rekao je Jovanović.

On je dodao da je za izgradnju nove stanice potrebno vreme, te da je namera lokalne samouprave da što pre omogući adekvatne uslove za putovanje autobosom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu