Kragujevčanin sa najopasnijim hobijem na svetu - iKragujevac


Vesti

Kragujevčanin Branislav Aćimović (43) je jedini Srbin koji se bavi najopasnijim sportom na svetu, a taj sport se zove "bejs džamp", odnosno skakanje sa visokih objekata i litica.

Branislav je radnik "Pošta Srbije" ali se, obučen u specijalno odelo, baca u ponore koje obični ljudi ne bi smeli ni da pogledaju. Raširenih ruku i nogu brzinom i do 190 kilometara na sat, u specijalnom odelu on leti kroz vazduh poput ptice. A padobran otvara tek kada se približi na par sekundi do zemlje.

"Počeo sam sa padobranstvom, ali mi je posle desetak skokova trebalo nešto više. I onda mi se ukazala prilika da odem u Hrvatsku, da upoznam Darka Tupeka, koji se bavi tim sportom, i da skačem sa mosta na auto-putu u blizini mora, koji je visok 120 metara. To je bio skok bez odela, samo sa malim padobranom. Let sa te visine traje 4,5 sekundi. Gledaš dole, sa mosta, vode nema, samo drveće i kamen. Blizu. Skočiš, jedan, dva, i otvaraš padobran. Čudo jedno. I opet hoćeš još. E, to je "bejs“, skakanje sa objekata", objašnjava za "24sata" Branislav Aćimović.

Prvo odelo za letenje kupio je pre osam godina. Skočio je iz aviona, u Paraćinu, i to je upamtio za ceo život.

 

"Bacio sam se sa 2.000 metara. I onda se to odelo napunilo vazduhom. Raširio sam ruke i noge. I onda sam shvatio da je dovoljno da okreneš samo glavu, pogled na jednu stranu, i da tu skreće tvoj let. To je pravo letenje", oduševljeno kaže ovaj Kragujevčanin.

Pre četiri godine je Branislav je osvojio srebrnu medalju na evropskom takmičenju u ovom sportu, u skakanju iz aviona. Cilj je da se dostigne što veća daljina, ako se skoči sa visine od 3.000 metara, letač može da se prizemlji i na tačku udaljenu 12 kilometara.

"Prema Forbsovoj listi, ovo je najopasniji sport. O tome govori činjenica da je prošle godine u bejz džampingu poginulo 26 sportista. Ako si umoran, ne skači. Ako ti nije dan, ne skači. Moraš da prepoznaš vreme, da vidiš gde su turbulencije, gde sunce pada na zemlju i greje vazduh. Najvše hrabrosti treba da pobediš svoj ego, i da se, ako nisi speman, vratiš nazad. Da ne skočiš", kaže Branislav o ovom opasnom sportu.

Izvor: 24sata

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu