Super koka nosi super jaja! - iKragujevac


Vesti

U naselju Beloševac postoji kokoška koja umesto jednog snese tri jajeta u jednom! Ona sa dva žumanca više nisu tako retka – ali jaje u jajetu je fenomen. 

Kada se razbije, dva žumanca, belance i još jedno celo jaje sa ljuskom. Tri u jednom, odnedavno nosi kokoška Belka. Vlasnici koji se pola veka bave živinarstvom, iznenađeni su takvim prinosom.

„Nikad do sada to nije bilo. Moglo je da se dešava jaje sa sva žumanca. Ono bi bilo 70 ili 80 grama teže. Ovo je teže četiri puta“, objašnjava Petar Atanasković.

Dušanka Atanasković kaže da su jaja dobra i da ih koriste kada spremaju i mese.

Svakog trećeg-četvrtog dana, Belka snese džinovsko jaje. Kao i ostale kokoške iz jata, jede koncentrat i kukuruz. Dakle, tajna nije u hrani. Stručnjaci imaju objašnjenje.

„Jaje sustigne jaje, a onda se tu formira nova ljuska oko jajeta, apsolutno su zdrava za korišćenje. Dešava se“, ističe Mirko Karić, direktor Veterinarske stanice Kragujevac.

U porodici Atanasković, superkoka ima poseban status. Vlasnici obećavaju da dokle god Belka bude nosila jedno, ali trostruko vredno jaje, neće završiti u supi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu