Javna rasprava o Zakonu o vanrednim situacijama održana u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je danas održana javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektora za vanredne situacije. Njoj je prisustvovao Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije, Zoran Jeftić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane i Predrag Lučić, predsednik Regionalne privredne komore.

Učesnici javne rasprave bili su predstavnici privrednih komora, naučnih institucija, jedinica lokalnih samouprava centralne i zapadne Srbije.

Gradonačenik Kragujevca Radomir Nikolić naveo je da su lokalne samouprave odgovorne za štabove u lokalnim sredinama i spremne su da odvoje sredstva iz budžeta, vreme i energiju kako bi sprečili da dođe do bilo kakvih šteta, a u isto vreme i svesne koliko je važna dobro organizovana lokalna samouprava u jednoj vanrednoj situaciji.

Istakavši značaj saradnje sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, gradonačelnik Nikolić je rekao da grad Kragujevac nudi sve resurse koje ima, ali u ovom trenutku veoma je važan finansijski deo, jer nijedna opština nije u prilici da u startu odvoji sredstva za sve što bude predviđeno novim zakonom.

"O tome koliko smo ozbiljno pristupili ovom pitanju i poučeni onim što se dešavalo u 2014. godini, govori i to da smo iz budžeta grada Kragujevca za ove namene izdvojili više sredstava nego što je to bilo ikada, imenovan je pomoćnik za vanredne situacije a Služba za vanredne situacije novom sistematizacijom pripala je Upravi za poslove gradonačelnika i Gradskog veća", rekao je gradonačelnik Kragujevca.

"Na javnoj raspravi danas smo prezentovali stvari koje smatramo da moraju da se promene u Srbiji. Ideja je da ono što smo detektovali u maju 2014. godine da ne funkcioniše kroz izmene u Zakonu promenimo. Pre svega, namera nam je da uvedemo odgovornost na velika vrata, da promenimo ono što ne funkcioniše u sistemu vanrednih situacija", rekao je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

"Preventiva je najslabija tačka sistema, ne radi se procena rizika, ne rade se planovi zaštite i spasavanja. U planu je da se poveća kapacitet lokalnih samouprava uvođenjem menadžera za vanredne situacije, a u većim gradovina i Službe za vanredne situacije. Potrebno je uvesti izmene u pravima i obavezama građana u zaštiti i spasavanju, vratiti finansiranje koje je postojalo 2012. godine, i da konačno imamo sistem 112 koji je u interesu građana Republike Srbije, a podrazumeva bržu intervenciju, bolje i efikasnije reagovanje, što diže nivo kvaliteta života i suština je ovih izmena", istakao je Marić.

Izmene i dopune Zakona o vanrednim situacijama u Srbiji podržavaju Privredna komora Srbije, SKGO, Evropska komisija, vladina Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenim područjima i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji – OEBS.

Pored Niša i Kragujevca, javne rasprave biće održane još u Novom Sadu i Beogradu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu