Održana sednica Štaba za vanredne situacije - iKragujevac


Vesti

Na 14. redovnoj sednici gradskog Štaba za vanredne situacije razmatrano je stanje na teritoriji grada Kragujevca posle obilnih padavina koje su dovele do ugrožavanja stambenih objekata i komunalne infrastrukture.

Kao najveći problemi istaknuta su klizišta i to 15 manjih i dva veća, od kojih je trenutno najteža situacija u Vinjištu. Problemi postoje i na velikom broju vodotokova, kanalima i propustima. Članovi Štaba upoznati su da je pokrenut postupak javne nabavke za čišćenje i uređenje Kozujevačkog, Divostinskog i Bresničkog potoka.

Komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da je u obilasku najugroženijih tačaka u gradu i okolini i sam bio u prilici da vidi koliko su ozbiljni problemi koji su dugogodišnji i dodao da, bez obzira na tešku finansijsku situaciju, za ovakve namene sredstva moraju biti obezbedjena jer se radi o životima i bezbednosi naših sugrađana. Kancelariji za obnovu biće upućen zahtev za pomoć u sanaciji klizišta u Vinjištu uz prateću dokumentaciju a prema procenama oko 18 miliona dinara potrebno je za rešavanje ovog problema.

Gradski štab za vanredne situacije usvojio je danas zaključak kojim se JKP “Vodovod i kanalizacija“ nalaže da preduzme neophodne mere sanacije na osposobljavanju putnog kanala Kragujevac-Teferič-Jabučje-Bukurovac-Bešnjaja a JKP Čistoća da preduzme operativne mere na sanaciji ovog putnog pravca. U skladu sa definisanim lokacijama mogućih rizika obavezuje se JKP “Vodovod i kanalizacija“ da izda odgovarajuće naloge za sprovođenje preventivnih mera zaštite na teritoriji grada Kragujevca.

Usvojen je i Operativni plan odbrane od poplava za ovu godinu koji je prema rečima sekretara Sekretarijata za vanredne situacije i planiranje odbrambenih priprema Dragoša Radovanovića veoma značajan. On je podsetio da ga Republika Srbija donosi u januaru i da ga je grad Kragujevac usaglasio sa republičkim. “Osnovni elementi plana razmatrani su na gradskom Štabu i upućen je na saglasnost “Srbija vodama“ a nakon toga ide na Gradsko veće i Skupštinu grada na dalju nadležnost“. Ono što će u delokrugu svojih nadležnosti uraditi “Srbija vode“ je vraćanje Sušičkog potoka u prvobitno stanje, što je deo ovogodišnje plana rada ovog javnog preduzeća.

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije razmatrano je i stanje sistema protivgradne zaštite na teritoriji grada Kragujevca za nastupajuću sezonu 15.april- 15.oktobar 2015.godine. Grad se potrudio da u ovoj godini nabavi određen broj raketa –komandant Štaba Radomir Nikolić rekao je da je za sada nabavljeno 96 raketa i da je to 25% od ukupnih potreba. “Mi ćemo u toku sezone ponoviti ovaj javni poziv kako bi obezbedili dovoljnu količinu raketa za čitavu sezonu. Ozbiljno smo razmatrali ovu problematiku za svaku od 32 protivgradne stanice na području grada Kragujevca a odvojićemo i značajna finansijska sredstva za nadoknadu strelcima tako da će sezona u Kragujevcu početi na vreme, 15.aprila“, zaključio je Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu