KG: Bivša vlast prevarila Slovence, istu parcelu prodala dva puta - iKragujevac


Vesti

Još 2005. godine zaključeni su mnogi ugovori koji ne samo da nisu realizovani u pogledu izgradnje, već je industrijska zona "Servis 2“, zamišljena kao mesto oporavka kragujevačke industrije, ostala gola ledina bez industrijskih objekata, pogrešnim odlukama tadašnjih gradskih vlasti.

Zašto najavljene investicije nisu realizovane, iako je reč o prvoklasnoj lokaciji na najprometnijem ulazu u grad iz pravca Batočine, pored samog puta?

Slovenački "Validusa“, je 2007. godine platio 2,3 miliona evra zakup 3,6 hektara, uključujući i taksu za uređenje građevinskog zemljišta, za lokaciju na kojoj se pominjala izgradnja autobuske stanice.

Godinu dana pre "Validusa“, istu parcelu u industrijskoj zoni "Servis 2“ zakupila je i druga trgovačka kompanija iz Slovenije "Tuš“. Za zakup i uređenje četiri hektara "Tuš“ je dao 3,2 miliona evra, ali je investicija izostala zbog "iznenadnih“ problema sa kragujevačkim Centrom za strna žita, kome je još sredinom prošlog veka čitava današnja zona "Servis 2“ poverena na korišćenje, odlukom ondašnjih opštinskih organa.

Predugovore o zakupu zemljišta na 99 godina tadašnje gradsko rukovodstvo je potpisalo sa "Tušom“ i "Validusom“ iako se znalo da parcele nisu "čiste“, a problem je izbio na videlo posle žestokog protesta zaposlenih u Centru za strna žita, koji su tadašnju lokalnu samoupravu optužili da "krčmi“ njihovu imovinu.

Ostalo nejasno zašto su dve ugledne slovenačke kompanije platile zakup parcela, ako su znale da postoje problemi, ili možda i nisu znale?

Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca osnovano je kad i industrijska zona "Servis 2“, 2005. godine. Od tada je u gradski budžet unelo 72 miliona evra, kaže direktor Krunić, naglašavajući da je ovom preduzeću, za plate i izmirivanje obaveza prema izvođačima radova, vraćen 61 milion.

Šta je bilo sa 11 miliona evra, koliko je ostalo gradu? Krunić pretpostavlja da je deo novca utrošen na neke druge važne javne objekte, s tim da treba podsetiti da je za izgradnju pokrivenih bazena i zgradu hitne pomoći, na primer, grad uzimao posebne, namenske kredite. Preduzeće za izgradnju grada danas duguje oko 950 miliona dinara, a zbog blokade računa od 95 miliona dinara, pominje se da bi moglo biti i ugašeno.

Izvor: Politika

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu