Kragujevac: Gde odlaze venčanice koje niko neće - iKragujevac


Vesti

Haljine koje niko nije hteo imaju pomalo tužnu sudbinu, dobijaju novi smisao. Hiljade venčanica koje mlade nisu odabrale za svoj najsrećniji dan, nalaze se na vešalicama u salonima širom Šumadije i u Kragujevcu.

Te haljine čekaju svoju priliku, a onda ih premeste u magacine nadajući se da bi ipak mogle da nađu kupca. Zatim se metri tila, satena ili čipke sele na tavan, gde najsvečanije haljine koje je pregazilo vreme provode čak i godine.

Vlasnica salona venčanica iz Kragujevca, Milovanka Zlatić, kaže da venčanice poklanja i domovima za nezbrinutu decu ili Sigurnim kućama. Od tih materijala oni prave cvetiće, šalove ili neke svoje kreacije. Tako haljine koje niko nije hteo imaju i pomalo tužnu sudbinu, dobijaju novi smisao. Neko s njima leči svoju dušu. "Nikada nisam bacila venčanicu. Ne bih podnela da je vidim u kontejneru", kaže Milovanka.

Danas se moda menja munjevitom brzinom, jer mlade za čas promene stil, pa se dešava da jedan model ne doživi ni dva iznajmljivanja. To najbolje zna Vesna Spasojević koja već 38 godina šije venčanice. Ona na spratu kuće ima pravi depo "tužnih" venčanica koje mlade nisu odabrale. Među njima ima i onih koje nijednom nisu obučene, pa čak ni isprobane.

Mlade su osetljiva kategorija, i za venčanje im se mora udovoljiti i do najmanjih sitnica. Pravilo u salonima je da se sa mladama ne treba raspravljati, već joj udovoljiti. Većina mladi haljinu bira mesecima, a retke su one koje odmah sa vrata pokažu venčanicu i odmah znaju da je baš ta njihova.

"Sati i sati su potrebni da se sašije jedna venčanica. Prišivanje perli, bisera ili svarovski kristala traje nedeljama. Često, taj trud jednostavno propadne, ako je niko neće. Uvijem haljinu u celofan i odložim je na sprat. One koje tu stoje godinama morala sam da bacim, jer nema više mesta", kaže za Alo Vesna.

Izvor i Foto: Alo

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu