KG: Novi sjaj Vukovog spomenika na Đačkom trgu - iKragujevac


Vesti

Spomenik Vuku Karadžiću na kragujevačkom Đačkom trgu koji je 1987. godine napravio vajar Aleksandar Zarin zablistao je danas punim sjajem posle mnogo godina.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je kompanija Unilever ove godine kampanju čišćenja spomenika kulture započela u Kragujevcu. Verujem da nije slučajnost što su odabrali spomenik reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića koji se nalazi na trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, ustanove koja predstavlja ne samo simbol našeg grada, nego sam začetak obrazovnog sistema u Srbiji. Možda je baš ovaj spomenik i trg na kome se danas okuplja veliki broj mladih ljudi odličan početak za podsećanje na značaj kulturno istorijskih spomenika, ali i buđenje svesti o očuvanju životne sredine. Spomenici kao i svi mi izloženi su zubu vremena a lokalnim samoupravama je zbog nepovoljne ekonomske situacije veoma teško da odvoje finansijska sredstva za njihovo adekvatno održavanje. Zato smo veoma zahvalni kompaniji Unilever koja je pokrenula ovu kampanju i došla u naš grad a nadam se, da će ona podstaći druge kompanije i pojedince da se uključe u akciju obnove spomenika", rekao je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti.

Kompanija Unilever je pokrenula akciju čišćenja spomenika kulture “Cif čisti Srbiju“. Zbog izuzetne osetljivosti radova na spomenicima kulture, od samog početka kampanje uključeni su profesori Fakulteta primenjenih umetnosti Miroljub Stamenković i Slobodan Savić, kao i vajari i konzervatori.

"Spomenik Vuku Karadžiću je napravljen od kvalitetnog granitnog materijala a to je najpostojaniji materijal u našim uslovima, zatekli smo ga dobro očuvanog, nije imao tragove raspadanja i bronza je jako postojana, više je bilo problema sa naslagama i prljavštinom, lepkom od plakata kao i grafitima, sada je očišćen i zaštićen", rekao je profesor Miroljub Stamenković, vajar, konzervator i umetnički saradnik Narodnog muzeja u Beogradu.

Akcija ''Cif čisti Srbiju'' nastavlja se i u drugim gradovima Srbije, prema rečima Emine Ferizović, predstavnice Unilever kompanije, sledeća lokacija je grad Niš, zatim Paraćin, Kruševac, Subotica, Kikinda, Požarevac, Vranje i Despotovac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu