OPREZ U ISHRANI: U Kragujevcu otkriveni nepravilno deklarisani proizvodi - iKragujevac


Vesti

Nepravilno deklarisanje proizvoda od mesa u koje spadaju pašteta, viršle i kobasica, otkriveno je u nekoliko supermarketa u Kragujevcu. U njima je zabeleženo prisustvo fosfata koje nije prikazano u deklaraciji.

U nameri da proveri kvalitet prehrambenih proizvoda, odnosno da li je deklaracija u skladu sa pravilnicima i da li odgovara stvarnom sadržaju, Organizacija potrošača Kragujevac je uz podršku ministarstva i Instituta za javno zdravlje uradila analizu proizvoda od mesa. Kao uzorak je uzeto 22 polutrajna proizvoda od mesa iz prometa u objektima: Roda, Tempo, Maksi, Matijević, Idea i Dis u Kragujevcu.

U njima je otkriveno prisustvo fosfata koji se veštački dodaje u proizvode, a zakon propisuje gornje granice fosfata dodatih u proizvode radi sprečavanja obmane potrošača.

Organizacija potrošača Kragujevac uputila je primedbe i prema rečima Zorana Nikolića, predsednika ove organizacije, očekuje se da će nadležne službe Ministarstva poljoprivrede povući odredjene proizvode sa tržišta i naložiti pravilno deklarisanje.

“Mi u Srbiji jedemo zdravstveno bezbednu i kvalitetnu hranu. Parametre koje smo ispitivali u propisanim su normama i zadovoljavaju i Zakon o bezbednosti hrane i druge pravilnike“, rekao je juče Zoran Nikolić, predsednik Organizacije potrošača u Kragujevcu, tokom predstavljanja rezultata analiza, i dodao da postoji primedba na nepravilno deklarisanje proizvoda koje će uskoro rešiti nadležne službe Ministarstva poljoprivrede.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu