UZNEMIRUJUĆE: Kragujevcu preti zemljotres - iKragujevac


Vesti

Seizmička aktivnost je usled učestalih kiša i klizišta pojačana što je rezultiralo i prošlonedeljnim zemljotresom u Kosjeriću. Stručnjaci iz RSZ upozoravaju da bi u narednom periodu zemljotres mogao da pogodi Kragujevac i region centralne Srbije. 

Seizmička aktivnost se u proleće povećava a tome znatno doprinose i trenutne vremenske prilike.

Zemljotresu koji se dogodio u Kosjeriću prethodila su slaba podrhtavanja tla od 3. marta da bi se glavni udar od 4,6 stepeni Rihterove skale dogodio par dana kasnije. Podrhtavanje tla slabijeg inteziteta su se u tom delu zemlje nastavila. Poslednji podaci govore da je na području Bajine Bašte juče registrovan zemljotres magnitude od 1,9.

Po rečima stručnjaka ovakva seizmička aktivnost preti da se preseli na područje centralne Srbije gde bi u narednom periodu mogao da se očekuje zemljotres jačine do 6 stepeni Rihterove skale. Zemljotres ove jačine je u stanju da ošteti noseće zidove, sruši odžake, polomi crepove...

Zemljotresi ove jačine su česta pojava i u svestkim razmerama, tako da se svake godine dogodi oko 550 zemljotresa snage iznad pet stepeni Rihterove skale.

 


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu