Pešaci oprez, vreba vas kragujevačka policija ! - iKragujevac


Vesti

Kragujevačka policija počela je sa pojačanom kontrolom saobraćajnica, a posebnu pažnju usmerila je na pešake.  

Prema Zakonu o saobraćaju, kazne za pešake visoke su gotovo kao i kazne za vozače. Prelazak na crveno svetlo košta pet hiljada dinara, a ako to uradite dok je sa vama maloletno dete, kazna se kreće u rasponu od 15 do 30 hiljada dinara. Korišćenje mobilnog telefona dok prelazite pešački prelaz, koštaće vas 3 hiljade dinara.

Pešaci smeju da prelaze kolovoz samo preko obeleženog pešačkog prelaza, ili na udaljenosti većoj od 100 metara od najbliže "zebre". U suprotnom biće kažnjeni sa 5.000 dinara.

Kretanje pešaka autoputem biće strogo kažnjavano. Prekršiocu će biti izrečena kazna od 6.000 do 20.000 dinara, a ako vodi dete od 15.000 do 30.000.

U Srbiji je retko kažnjavanje pešaka zbog pijanstva. Ipak, zakon za pijane pešake i njihovo učestvovanje u saobraćaju predviđa kazne od 15.000 do 30.000 dinara ili mesec dana zatvora.

Saobraćajni policajac ima pravo da zaustavi vidno pijanog pešaka i natera ga na alkotest. Kazna se automatski piše ako se utvrdi da je pešak pod gasom.

Da pijani pešaci mogu ozbiljno da ugroze saobraćaj, mišljenja su iz Komiteta za bezbednost saobraćaja:

- Na primer, pešak je toliko pijan da zaspi nasred kolovoza. Ako je put neosvetljen, vozač ga teško može uočiti. Još gora varijanta je ako, recimo, pijani pešak stane uz neki kontejner ili banderu, gde je teško vidljiv. I kada vozač prođe, on izleti i može da pogine. Mora se znati da to nisu pešaci koji imaju 0,5 promila, već oni koji nisu u stanju da upravljaju svojim postupcima, napominje naš sagovornik iz Komiteta za bezbednost sabraćaja.

Prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti obavezan je prsluk.

Pešak koji se kreće po kolovozu van naselja, mora biti osvetljen ili označen svetlećim ili predmetom koji odbija svetlost (trepćuće svetlo za bicikl, prsluk, markeri koji odbijaju svetlost i sl.) (kazna 3.000, ako vodi dete 5.000)

Pešaci koji se kreću po kolovozu u organizovanoj koloni dužni su da nose prsluk koji odbija svetlost (kazna 3.000, ako je kolona dece 6-20.000).

Među policajcima biće i onih u civilnim odelima koji će uočene prekršaje dokumentovati pomoću fotografije ili video zapisa, a zatim će legitimisati učinioce prekršaja i preduzeti dalje zakonske mere.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu