Predstavljeni programi Evropske banke za obnovu i razvoj - iKragujevac


Vesti

Programi podrške daljem razvoju preduzeća ENEF Fonda (Enterprise Expansion Fund) i konsultantskog programa podrške malim i srednjim preduzećima - SBS (Small Business Support), kojima u Srbiji upravlja i realizuje Evropska banka za obnovu i razvoj, predstavljeni su danas predstavnicima privrednog sektora. Prezentaciju programa organizovala je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a podržao je Grad Kragujevac.

Kragujevac je kulturni, obrazovni, zdravstveni centar, sa tradicijom industrijskog centra dugom 160 godina. Prema rečima Dalibora Jekića, člana Gradskog veća za privredu, namera lokalne samouprave je da se ta tradicija i nastavi. U Kragujevcu trenutno ima 1400 malih preduzeća i oko 50 srednjih a koja apsorbuju oko 11 hiljada zaposlenih i predstavljaju bitnu stavku u privredi grada.

Svesni trenutne situacije u privredi, upoznati sa teškoćama u dostupnosti kapitala, Gradu Kragujevacu je veoma važno da dodje do povoljnih izvora finansiranja a to je multiplikator za lokalnu samoupravu imajući u vidu da povoljna finansijska sredstva obezbedjuju dalji privredni rast i razvoj naše privrede. Lokalna samouprava zajedno sa svojim partnerima smatra da ima dosta institucija kojima može da pomogne i time u narednom periodu poboljša privrednu sliku.

Trenutna situacija nam ne daje za pravo da sedimo i posmatramo već, zajedno sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Regionalnom privrednom komorom, Biznis inovacionoim centrom i Univerzitetom, nameravamo da sa povoljnim izvorima finansiranja i dobrim planom u narednom periodu učinimo dosta za privredu grada – rekao je Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu.

Jedna od najznačajnijih aktivnosti Regionalne razvojne agencije u oblasti razvoja preduzetništva je povezivanje sa različitim izvorima finansiranja. Programi koji se danas predstavljaju imaju fond veličine oko 100 miliona eura ali za tržište veličine stare Jugoslavije. Kriterijumi su visoki, čini se najpristupačniji srednjim preduzećima kojih ima najmanje na teritoriji čitave centralne Srbije. To je jasan indikator svima nama koji činimo strukturu za podršku i zato je potrebno uložiti dodatni napor da se uradi nešto po pitanju konkurentnosti naše privrede u smislu omogućavanja ulaska na nova tržišta, zaposlenja novih radnika kao i pristupi novim tehnologijama - objasnio je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

ENEF Fond je osnovan od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske unije, Evropskog investicionog fonda i nemačkog investicionog DEG fonda i namenjen je za finansiranje privrednih subjekata sa prihodom do 50 miliona evra koja imaju do 250 zaposlenih i potencijalom za rast. Ukupna veličina fonda je 77 miliona evra.

Konsultatski program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji finasiran je od strane Evropske unije sa 3,5 miliona evra. Program doprinosi razvoju potrebnih tehnika, veština i procenjivanja potencijala preduzeća – rekao je Fabio Serri, predstavnik EBRD, regionalni direktor za finansiranje MSP sektora.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu