Preduzeća metalskog sektora na izdisaju - iKragujevac


Vesti

Na inicijativu Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca metalskog sektora, danas je održana vanredna sednica Socijalno-ekonomskog saveta u proširenom sastavu na kojoj je razmatrana situacija u preduzećima metalske industrije koji se nalaze pred procesom privatizacije.

Sednici su prisustvovali direktori i predstavnici sindikata preduzeća metalskog sektora koja su izašla iz procesa restrukturiranja i nalaze se pred procesom privatizacije ili stečajem. Članovi saveta zaključili su da je neophodno što pre inicirati zajednički sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava, a do petka sastanak sa gradonačelnikom Kragujevca, Radomirom Nikolićem na kome bi bili dogovoreni koraci zajedničkog nastupa na tom sastanku.

- Razlog zbog koga je sindikat zatražio proširenu sednicu Socijalno-ekonomskog saveta grada Kragujevca je odluka Vlade da preduzeća koja su izašla iz procesa restrukturiranja ulaze u prvi krug firmi koje su planirane za stečajni postupak, to su "Metal sistemi", "Zastava bezbednost" i "Auto-delovi" Knić. Naravno, i sva ostala preduzeća iz grada Kragujevca kao što su "Energetika", "21. oktobar", "Zastava kamioni", grupa "Zastava vozila", "Šumadija desk", "Zastava impro", čija situacija treba da se reši do kraja godine su u nezavidnom položaju, a mi mislimo da je u ovom slučaju Vlada troma, da sporo rešava te probleme. Mi nemamo ništa protiv toga da se pokrenu stečajni postupci da bi se očistili dugovi, ali očekujemo od države da bude aktivna, da pronađe kupce, da ta preduzeća u kojima je trenutno oko 2000 zaposlenih, nastave da rade. Mi želimo da idemo u susret problemima, a ne da se desi najgora situacija – kaže Goran Milić, predsednik GO Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Siniša Otašević, direktor "Metal sistema" smatra da postoji dobra inicijativa koja već ima podršku mnogobrojnih subjekata na republičkom nivou i može predstavljati model i za sve buduće privatizacije.

Akcionim planom Vlade Republike Srbije predviđeno je da dobrovoljnost socijalnog programa dobije jednu prisilu sa orjentacijom da svi zaposleni treba da ga iskoriste kako bi preduzeće bilo atraktivnije za prodaju, čitajte "prazno bez zaposlenih". Za takvu aktivnost su opredeljena finansijska sredstva prema ukupnom broju zaposlenih i kroz taj model se nudi da svi iskoriste socijalni program pre nego što dođu strateški partneri koji bi privatizovali firme. Mi smo dali jednu varijantu da se zaposleni izjasne i odaberu opciju koja im odgovara, da se novac obračuna, i umesto da se isplati zaposlenima, da se stavi na stranu i da se sačeka dolazak strateškog partnera. Datumom dolaska strateškog partnera, verovatnoća da neće baš nikog preuzeti je jako mala, kao i verovatoća da će preuzeti sve zaposlene. To znači da dajemo mogućnost da jedan broj zaposlenih bude preuzet od strane strateškog partnera – objašnjava Otašević.

U preduzeću "Zastava kamioni" trenutno je ostalo 244 zaposlena čija je sudbina neizvesna, od 1537 koliko ih je bilo zapošljeno 2007. godine.

Prema rečima direktora Đorđa Nestorovića, ovo preduzeće se nalazi u velikim problemima, proizvodni program je zastareo, tehnologije nisu fleksibilne. Protokol koji je prethodna Vlada potpisala sa reprezentativnim sindikatima o obezbeđivanju subvencija države do početka procesa privatizacije, ne poštuje se već dve godine. U međuvremenu, prema Nestorovićevim rečima, fabriku je napustila elita inženjera koja se i dodatno obrazovala uz rad. Za "Kamione" postoji desetak zainteresovanih kupaca, tri kineske kompanije, jedan nemačko-italijanski konzorcijum.

Dragan Srejović, direktor Grupe "Zastava vozila" smatra da je neophodno rešavanje problema povezivanja radnog staža za sve radnike iz ove grupe, u pitanju su 4 godine, što je moguće namiriti iz realne imovine ovog preduzeća. Takođe, Srejović naglašava da je neophodno obezbediti obrtna sredstva što pre, kako bi se obezbedio opstanak ovih firmi do početka privatizacije.

Lokalnoj samoupravi je stalo da Kragujevac i dalje živi kao metalski centar i spremna je da podrži inicijative koje predloži Socijalno-ekonomski savet.

Lokalna samouprava učestvuje aktivno u svim ovim merama, onoliko koliko joj zakon to dozvoljava, imajući u vidu da nije nadležna za privatizaciju ovih preduzeća. Interes lokalne samouprave je da se sva preduzeća uspešno privatizuju, pa čak i ona preduzeća koja su Akcionipl planom Vlade predviđena za stečaj, kao što su "Metal sistemi", "Autosaobraćaj" i "Zastava bezbednost". Nismo ni mi zadovoljni brzinom kojom se ovaj proces odvija i mislimo da je to velika opasnost za dalje funkcionisanje preduzeća, jer su neka od njih bukvalno na izdisaju i da se proizvodni procesi u njima gase. Interes lokalne samouprave je da sačuvamo što više preduzeća – kaže Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu