Izgradnja Banke matičnih ćelija u Kragujevcu počinje u maju - iKragujevac


Vesti

Izgradnja Centra izvrsnosti u Kragujevcu, u okviru koga će biti i prva Banka matičnih ćelija u Srbiji, počinje u maju. Najpovoljnija ponuda za izvođača radova biće izabrana do kraja marta na međunarodnom tenderu.

Idejni nosilac ovog projekta je genetičar svetskog glasa Miodrag Stojković.

"Radi se o specifičnim laboratorijama, takozvanim belim ili čistim sobama. U njih ne može da se uđe sa ulice, bez prethodnog tretmana, jer se matična ćelija smatra lekom. Lek mora da bude čist i ispitan kako bi mogao da se primeni", kaže Stojković.

Naglašava da izgradnjom Banke matičnih ćelija građani neće morati da šalju uzorke u inostranstvo.

"Na taj način zadržaćemo mlade perspektivne naučnike, a siguran sam da bi se jedan broj njih iz inostranstva vratio u Kragujevac", uveren je Stojković.

Planirano je da Centar bude površine 11.000 kvadratnih metara, a tender za izvođača radova raspisali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Jedinica za upravljanje projektom "Istraživanje i razvoj".

Tender je 27. februara objavljen u Službenom glasniku Evropske Unije, kao i na portalu javnih nabavki, i veb stranici JUP-a.

Početak gradnje Centra izvrsnosti planiran je za prve dane maja ove godine.

Tomić ističe da će u okviru tog objekta biti nekoliko naučnih centara - Centar za istraživanje matičnih ćelija i Banka matičnih ćelija, Centar za funkcionalna istraživanja, za molekulska i celularna istraživanja, za morfološka istraživanja i za farmaceutska i farmakološka istraživanja.

Izgradnja Centra izvrsnosti finansira se kreditom Evropske investicone banke, a lokaciju je dala lokalna samouprava Kragujevca.

Reč je o investiciji, vrednoj oko 30 miliona evra, koja se smatra najznačajnijom za razvoj nauke u poslednjih nekoliko decenija.

izvor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu